A család olaj az élet lámpásában - Gyulafehérvári Caritas

Languages

Search form

  A család olaj az élet lámpásában

 • Helyszín: Hargita megye,
  2017. November 24.
  Címkék: 
  0 hozzászólás

  Futunk, futunk, mindig csak futunk… de hová, meddig és miért? tette fel a költői kérdést a homoródszentmártoni Ibolya.

  A Gyulafehérvári Caritas munkatársainak sikerült megállítani az időt több Hargita megyei településen egy-egy családnapi rendezvénnyel. Közel ötszáz személynek szerveztek élmény dús délutánt, ahol sikerült egy pillanatig önmagukra és egymásra figyelni.

  A tevékenységeken résztvevők településtől függetlenül bevonódtak a foglalkozásokba, hiszen az udvarhelyiek úgy, mint a farkaslakiak, zetelakiak, homoródszentmártoniak, felsőboldogfalviak, mind-mind szívesen elmélkednek és játszanak. A témafeldolgozásnál kimagaslott, hogy a tapasztalati, élményszerű tanulásnak van a legmélyebb hatása. A program második felében élménypedagógiai játékokba vonták be a résztvevőket, hiszen nehéz konkurálni a digitalizált világ által nyújtott lehetőségekkel. Meseszerű, akciókkal fűszerezett tevékenységeket kellett végrehajtani, mely nem sikerült volna megfelelő kommunikáció, egymásra figyelés nélkül. A csapatmunka után következett a jól megérdemelt díjkiosztó, ahol mindenki nyereménybe részesült.

  A családi rendezvények csúcspontja a székelyudvarhelyi sétatéren megrendezett Caritas Város volt. Ez a nagyszabású rendezvény igyekezett minden generáció óhaját kielégíteni. Az idősebbek szájából nosztalgikus dallamok csendültek fel, a felnőtt generáció szakmai tanácsokat sajátíthatott el, míg a gyerekek fejlesztő játékok által szerezhettek mancsokat, melyeket élményekre válthattak. A közönséget lenyűgözte a raklapokból összeállított Cari-busz, a Szaki-kávézó, ahol orvosokkal és más szakemberekkel kávézhattak, a gyerekeknek megoldást nyújtó lelki patika és a sok-sok vicces foglalkoztató.

  A rendezvényen készült képeket ITT tekinthetik meg.

  A záró állófogadásokon többen elmondták, hogy nagyon hálásak a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak és a helyi Önkormányzatoknak, hogy ezeket a Családi együttléteket támogatják, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy a családtagok egy kicsit lelassuljanak és az igazi célt újra felelevenítsék.

  A következő hetekben még két településen szerveznek családnapot a Caritas szakemberei: Kisgalambfalván negyedik alkalommal, míg Máréfalván hatodik alkalommal. Ezeken a településeken már többen élik Gárdonyi Géza szavait, miszerint „A család olaj az élet lámpásában.”

  (Sándor István)

  SZÓLJON HOZZÁ

  0 Hozzászólás