Languages

Címkék:
    0 hozzászólás
    A családom napja

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata „fergeteges” családnapot szervezett a hétvégén Székelyudvarhelyen, a helyi önkormányzat segítségével. Összesen 37 családot sikerült mozgósítani, több mint száz személy tisztelte meg jelenlétével az eseményt.

A Csereháton, a Marin Preda iskolában, délután két órakor kezdődött, ahová többnyire gyerekek és szüleik jöttek, nagyon meghitt volt a hangulat. Sándor István a vidám, de tanulságos köszöntőjében összetartozás erejéről beszélt, majd egy két jópofa történetet is elmesélt a családok „való világáról”. Papp Zsuzsika szavalta el nagyon szépen Horváth István Tornyot raktam című versét, amit az „Ötven éves házassági évforduló” című vidám jelenet követett a szervezők előadásában.

A megnyitók után a felnőtteket Lőrincz Réka – szociálpedagógus rabolta el a gyerekektől, hogy külön –külön vegyenek részt a Szeretet 5 nyelve című előadáson. Az egész pici gyerekekről se feledkeztek meg a szervezők, ők az anyukák árnyékában felügyelettel legózhattak, miközben bekapcsolódtak a beszélgetésekbe. A foglalkozás végén, mindenki egy tesztet töltött ki, hogy megismerje, hogy neki melyik a fő szeretetnyelve, de sokan meglesték a párjukét is.

Az óvodás korú gyerekek Péter Beáta, szociális munkás segítségével ismerkedtek meg az öt szeretet nyelvvel, miközben egy-egy szívforgót készítettek. Eközben a nagyobb gyerekek is a szeretet tankról beszélgettek és annak titkáról, hogy hogyan lehet embertársainknak azt feltölteni a szebb jövő reményében, majd minden testvérpár elkészítette a Harmonikus családom című 3 dimenziós makettet Török Emőke- szociális munkás vezetésével. A szülők visszatérve megcsodálhatták a gyerekeik alkotásait, amiken jó nagyokat nevettek, mikor felismerték magukat.

A délután második fele a hallottak elmélyítéséről szólt, miközben a családok csapatokba tagolódva versenyeztek egymással. Elismerő szavakat és mondatokat kellet, kirakjanak és ragasszanak, majd ezeket emlékezetből összeírják.  Ezután a dicshimnuszok következtek elrettentő példaként, mikor is 1 percig kellett a családtagokat dicsérni. Az apró szívességek játéknál a csoporttagok egymást kellett etessék hústűk segítségével epret és csokis finomságokat adogattak egymásnak. Előkerültek a családi papucsok is, hisz hogyan lehetne a minőségi időt jobban megismerni, mint hogy a család összes tagja két deszka papucson egyszerre haladva, egymásra hangolódva lépeget. Nagy volt a vidámság, mikor több család is a földre esett. Fadarabokat csomagolt mindenki újságpapírba szalaggal átkötve, hisz megtanulták, hogy nem az ajándék értéke határozza meg az ajándékozást. A legnagyobb izgalom a testi érintés szeretet nyelvnél lett, hisz a családok bekötött szemmel kellett a tömegbe megkeressék családtagjaikat, volt sok nevetés, sikoltozás.

Sok-sok értékes nyeremény talált gazdára: voltak, akik családi színházbelépőt, mások családi süteményezést, pizzázást vagy tortát nyertek.

A gyerekek által készített családfák nagyon jól sikerültek, egyesek 4-5 generációra visszamenőleg is felvázolták családjaikat.

Egy közös vacsorával zárult a családnap, ahol már mindenki kifáradva ugyan de tele szeretettel fogyasztotta a sok-sok pizza szeletet. Köszönet a Székelyudvarhelyi Önkormányzatnak, a Marin Preda iskolának, a Tomcsa Sándor Színháznak, az Oriente pizzériának, a Gordon Prod tejgyárnak, a Vili üditőnek, a Laguna pizzériának,  a Diablo pizzazonak, a Boróka curászlabornak, az Alexandra és Harmónia cukrászdának, az Udvarhelyi Hiradónak, Udvarhely napilapnak, a 3D Mozinak és az Önkénteseknek, hisz nélkülük nem sikerült volna ilyen minőségi programot kínálni, nyilatkozta Sándor István – programfelelős.

SZÓLJON HOZZÁ

0 Hozzászólás