Languages

Search form

  Együttérzés a Fülöp-szigeteki áldozatokkal

 • 2013. November 28.
  hozzászólás
  Együttérzés a Fülöp-szigeteki áldozatokkal


  Az áldozatoknak szüksége van az adományodra!

  Gyűjtés a katolikus templomokban december 8-án
  Adományozz közvetlenül a Caritas-kirendeltségeknél,
  vagy a Gyulafehérvári Caritas által nyitott bankszámlára:
  Caritas Alba Iulia, CF. 4562770
  RO73 RNCB 0003 0015 6949 0005

  A Haiyan tájfun

  A Haiyan tájfun, melyet a helybéliek Jolandának neveztek el, november 8-án közel 300 km-es óránkénti sebességgel söpört végig a Fülöp-szigeteken, óriási károkat hagyva maga mögött. Különösen érintettek Leyte, Samar, Cebu és Panay szigetek, hiszen a szél és a cunami méretű hullámok hatalmas erővel csapódtak be a partmenti településekbe.

  A katasztrófa hozzávetőlegesen 13 millió embert érint közvetlenül, a halottak száma már elérte a 4.000 főt, és több, mint 1.600 személyt keresnek még. A tájfun 500.000 házat rombolt le, minek következtében 4 millió ember maradt otthon nélkül. A megrongálódott épületek között 600 iskola is van, további 900 iskola pillanatnyilag menedékként működik.

  Hogyan segít a Caritas?

  A Fülöp-szigetek 13 egyházmegyéjének plébániái és Caritas-szervezetei a katasztrófa első pillanataiban a károsultak segítségére siettek, saját forrásaikból segélyeket és menedékhelyet biztosítottak számukra. Időközben több ország Caritas-szervezetei is a helyszínre siettek, hogy támogassák a helyi Caritas segítő munkáját.

  A segélyek, melyeket nem lehet helyileg beszerezni, a szomszédos országokból, illetve Európából, az AEÁ-ból és Ausztráliából repülővel szállítják az országba. Eddig a Caritas csapatai 68.000 családnak osztottak ki élelmiszercsomagokat, illetve tisztító-, és tisztálkodószereket, főzéshez szükséges kellékeket, víztároló edényeket és takarókat. Égető problémát jelent  a 4 millió otthontalan ember menedékhelyének hiánya is.

  A Caritas körülbelül 13.000 speciális ponyvát osztott szét, melyek alkalmasak ideiglenes menedékhelyek felállítására, ugyanakkor az elkövetkezendő napokban újabb szállítmány érkezik 29.000 ponyvával. A Fülöp-szigeteki Caritas már elkezdett dolgozni az első rehabilitációs programokon. Hajókkal látják el a halászokat, illetve vetőmagokat, palántákat és csirkéket adnak a szigetek belső területein élőknek.

  A Fülöp-szigetekről…

  Pusztítás mindenfelé, az embereknek itt most mindenre szüksége van - mondta Edwin Gariguez, a Fülöp-szigeteki Caritas ügyvezető titkára, miután meglátogatta a Haiytan tájfun által lerombolt falvakat Leyte tartományban, majd folytatta: - A Caritasnak fokoznia kell az élelmiszercsomagok és a menedékhelyek építéséhez szükséges anyagok osztását. Az egyház fellépése, a szomszédos egyházmegyék, és a világ minden tájáról jelentkező Caritas-szervezetek szolidaritása megerősített minket abban a hitben, hogy meg tudunk felelni sürgősségi helyzet kihívásainak.

  Ormocban a házak többsége egyenlővé vált a földdel, az emberek próbálják megmenteni a házak építőelemeit, hogy ideiglenes menhelyeket építhessenek maguknak. Demetria Omega, egy ormoci lakos is a tájfun áldozata. Pár gyümölcsöt és zöldséget kínáló standja mellett, unokák gyűrűjében mesél megrázó élményeiről.

  Amikor lecsapott a tájfun, azt hittem, meghalunk - mondta. A házakat a levegőbe ragadta a szél, én, a fim és az unokáim alig tudtuk megvédeni magunkat. A házam itt állt mögöttem, most nem maradt semmim. Elsősorban élelemre van szükségünk, majd építőanyagra és eszközökre, hogy egy lakhelyet építhessünk magunknak.

  Demetria mindent megtesz, hogy legyőzze a nehézségeket. Nem ülhetünk karba tett kézzel. Sikerült kapnom egy 25 dolláros kölcsönt, és létrehoztam ezt a zöldség- és gyümölcsstandot. Remélem, el fogom tudni tartani a családomat, és átvészeljük ezt a katasztrófát. Fontos, hogy legyen elfoglaltságom, és tegyek meg minden tőlem telhetőt az unokáimért - mondta.

  Ormocban jelentős a pusztítás, de Taclobanban, különösen Palu faluban, még nagyobb. Ha kinézek az omladozó házam ablakán, olyan, mintha a halál völgyét látnám - mondja Msgr. John Du, Palo érseke. Paloban az épületek 95%-a eltűnt. A halottakat az egyházközségek külterületein temetjük el. Semmink sincs, bár a segélyezés jól meg van szervezve, élelmiszert és építkezéshez szükséges anyagokat osztunk az áldozatoknak, hogy minél hamarabb elkészülhessenek az ideiglenes szállások- mondta.

  Msgr. Broderick Pabillo, a Fülöp-szigeteki Caritas igazgatója megköszönte a Caritas-szervezeteknek világszerte a gyors támogatást, és kérte az erőforrások folyamatos mozgósítását, hogy képesek legyenek válaszolni a helybéliek szükségleteire.
  Testvéreink imái, szolidaritása és mozgósítása a világ minden tájáról segíteni fog abban, hogy előrelépjünk - mondta.

  (Ryan Worms riportja)

  SZÓLJON HOZZÁ

  Hozzászólás