Languages

Első Roma Nap Marosszengyörgyön

• 2016. Április 9.
    0 hozzászólás

Eddig újdonságnak számító rendezvény zajlott Marosszentgyörgyön pénteken, április 8-án: a helyi roma nemzetiségű lakosság 2016-ban először vehetett részt a Marosszentgyörgyi Roma Napon a Gyulafehérvári Caritas szervezésében, a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal és a Kolping egyesület partnerségében.

A helyi művelődési házban megszervezett ünnepségen a szervezők mellett az ünneplőket Sófalvi Szabolcs – ugyancsak roma felmenőkkel rendelkező – marosszentgyörgyi polgármester köszöntötte, aki román, magyar és roma nyelven is felszólalt. Beszédét követően – mindenkit meglepve – roma táncot járt és egy roma dalt is eljátszott hegedűn.
    A műsor alatt Varga Gyula népszerű előadóművész nyújtotta a talpalávalót, közben a Vadrózsák roma tánccsoport lépett színpadra. A táncra a közönséget is felszólították, aki csatlakozott a mulatozáshoz, ki a sorok között, ki a színpadon járta a roma táncot.
    A roma himnusz eléneklését követően babgulyással zárult a rendezvény a felnőttek számára. A gyerekek egy roma mesejátékot tekinthettek meg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész tagozatos önkéntes egyetemi hallgatóinak előadásában, ezután aszfaltrajzon jeleníthették meg a hallottakat.

A roma identitás

A rendezvény kezdeményezői a Gyulafehérvári Caritas társadalmi beilleszkedést elősegítő programjának kollégái voltak, kiknek célja a helyi roma közösségek figyelmének felhívása saját identitásukra, a roma hagyományok, szokások megőrzésének és gyakorlásának fontosságára és szépségére. A program Maros megyei vezetője, Récsei Mária elmondta, a rendezvény megszervezésével egy hagyományt szeretnének elindítani, a Roma Nap beépítését Marosszentgyörgy kulturális életébe. Cél az is, hogy a helyi romák érezzék annyira magukénak e napot, hogy bekapcsolódjanak a szervezésbe, sőt, ők maguk szervezzék meg, olyan műsorok és meghívottak bevonásával, melyeken szívesen részt vesznek, szívesen megtekintenek. A rendezvény egy érzékenyítő kampány is volt, mely által az igényt akartuk kialakítani bennük, hogy legyen egy saját rendezvényük, egy nap, amely róluk szól. Úgy érzem, ennek a szikráját sikerült elültetni a résztvevők körében, hiszen több roma nemzetiségű lakos jelezte, hogy jövőre szeretne bekapcsolódni a szervezésbe.

Multikulturalitás egy multikulturális községben

Marosszentgyörgyön a hivatalos adatok körülbelül 700 roma nemzetiségű lelket tartanak számon. Viszont a tapasztalat azt mutatja, ezen adatok nem pontosak arról, hogy hány roma nemzetiségű lakos él a községben, gyakorlatilag sokkal többen vannak ennél. Az adatok pontatlansága annak tudható be, hogy sokan más nemzetiségűnek vallják magukat, magyarnak vagy románnak. Ez a tény a rendezvényen is jól körvonalazódott, hiszen a résztvevők közül körülbelül hetven személy volt roma. Olyan személyek nem jöttek el, akik – a programvezető szerint – egyébként részt vesznek a zárt körű roma programban, nyilvánosan viszont nem merik felvállalni saját identitásukat. Ennek ellenére jó volt látni azt, hogy olyan személyek is nyitottak voltak a rendezvényre és megjelentek, akik nem tagjai és nem vesznek részt a Caritas tevékenységein.

Ami biztos, hogy a jelenlevők jól érezték magukat, nyíltan felvállalták, hogy romák és büszkék voltak származásukra. És pont erről szólt az április 8-a: megünnepelni a romákat Marosszentgyörgyön.

A gyerekeket se hanyagoltuk el

Öröm volt látni, hogy sok gyerek eljött a nekik szervezett műsorra. Korodi Orsolya, a gyerekműsorok szervezője elmondta, negatívum látni évről évre, hogy a gyerekek nem járnak bábszínházba, akár annak okáért, mert a családban nincs erre szánható anyagi hozzájárulás, vagy csupán azért, mert a szülőkben nem fogalmazódik meg ennek fontossága. Ezért a programban helyet kapott egy roma mesejáték, melyet szemmel láthatóan csodáltak a gyerekek.

Két tanító is csatlakozott a gyerekprogramhoz, elhozta osztályát a mesejátéra és az aszfaltrajzra, így nemcsak az valósulhatott meg, hogy a magyar gyerekek megismerkedhettek a roma kultúra egy apró részletével, de együtt rajzolhattak roma osztálytársaikkal.  A közös tevékenység eredményeként született számtalan színű és formájú napocska, virág, királylány, kígyó és egyéb mesebeli motívum.

A roma kultúra napja

Az április 8-i nemzetközi roma napot az ENSZ 1990-ben nyilvánította hivatalos világnappá az ezen a napon, 1971-ben megtartott I. Roma Világkongresszust követően. A roma nemzet saját zászlóval, jelmondattal és himnusszal rendelkezik. (Forrás)

További képek >>>

(Márton Kinga Izabella)