Languages

Search form

Fogyatékkal élő gyereket nevelő családok kirándultak Székelyderzsbe

• Helyszín: Székelyderzs
    2018. Augusztus 6.
    0 hozzászólás

Székelyderzsbe kirándultak 2018. augusztus 4-én azok a felsőháromszéki és udvarhelyszéki családok, akik a Gyulafehérvári Caritas programjain vesznek részt és fogyatékkal élőket nevelnek.

Az érkezést követően szeretettel fogadott bennünket Demeter Sándor Lóránd unitárius tiszteletes. Ezután meglátogattuk az UNESCO Világörökség részét képező unitárius vártemplomot, a helyi idegenvezető segített, hogy megismerkedhessünk Szent László életével, a hozzá fűződő legendákkal, betekintést nyerhessünk az unitáris vallás alapjaiba is. Mindenki felfedezhette a vártemplom kincseit, a híres freskókat, a róvásírásos emlékeket, a ma is használt gabona- és szalonnaőrző bástyákat. Pihenésképpen a szülők foglalkozáson vettek részt, csoportokban beszélték meg Szent László erényeit, a gyerekek ezalatt királyi koronát készítettek és színeztek.

A mozgásos játékok sem maradhattak ki, amelyen mindenki részt vett a képeségeihez mérten. A többiek óriáspuzzle-t raktak végtelen türelemmel, vagy egyszerűen csak pihentek. A nap végén a résztvevők megajándékozták egymást az előre elkészített “Szent László pénzekkel”, amelyeken egy-egy idézet volt.

A jól sikerült kirándulásunk végén volt, aki annak örült, hogy ilyen szép műemléket ismerhetett meg, ami közel van, és mégis eddig a látókörén kívül esett. Voltak, akiket a derzsiek hagyományőrzése ragadott meg, ahogyan még ma is betartják a jól bevált, évszázados szokásokat, és olyan családok is akadtak, akiknek a találkozások, ismerkedések öröme adta a legnagyobb élményt. “Soha ilyen távolra el nem jutottunk volna súlyosan sérült kislányommal, ha nincs ez a kirándulás” – mondta egyik anyuka a hazafele vezető úton.

A Gyulafehérvári Caritas és a Pro Pectus Egyesület által közösen szervezett kirándulást a Wegener Pro Sanitate Alapítvány és a Communitas Alapítvány támogatta.

(Demeter Zsuzsa, programfelelős)

SZÓLJON HOZZÁ