Jó szerencsét! - Gyulafehérvári Caritas

Languages

Search form

  Jó szerencsét!

 • 2010. Szeptember 10.
  Címkék: 
  hozzászólás

  A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon egy csoportja a parajdi sóbányába látogatott

  Jó szerencsét! A parajdi sóbánya bejáratánál ezzel a felirattal köszöntik a bányába látogatókat.
  Szeptember 3-án a Hargita Megye Tanácsa által támogatott idősprogram keretében a Caritas gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonából 40 személlyel látogattuk meg a sóbányát és környékét.
  Autóbusszal tettük meg a bányába vezető utat. A „megy a gőzős, megy a gőzös a sóbányába” című, átszerkesztett dallal fokoztuk a jókedvet és nem tűnt annyira hosszúnak a 167 lépcső. Lenn a bányában hangos gyerekzsivaj fogadott, az öröm, a játék, a tornaóra, a pingpong bajnokságok, a tollaslabda, a katolikus szentmise az élet kiszínesített formáját tárta elénk. A többség véleménye szerint mintha egy más világba érkeztünk volna, ahol tombolt a szabadságérzet, a jókedv annak ellenére, hogy a szürke színű sós falak hideg érzetet keltenek. A 76 éves Viola néni, aki valamikor Brassóban élt a fülembe súgta: „gazdag ország ez a mi országunk, nézz körül, hogy mi van itt, még az út is sóból van”.
  Miután a nagy sétánkat megtettük, megnéztük a kiállítást: a bányászati szerszámokat, a színesített fürdősókat és bizony volt, aki jókedvéből még a sós falat is megkóstolta. Az ebédet lenn a bányában, Fülöp Csaba vendéglőjében fogyasztottuk el.
  Ezt követően Szovátán sétáltunk a Medve-tó környékén, majd Korondon a fazekasok remekműveit nézegettük meg. Többen vásároltak székely motívummal díszített káposztafőző fazekat, hiszen tudjuk, hogy az ízletes finom káposztát a nagyanyáink is a kétszer égetett korondi cserépfazékban főzték.
  Hazafele a Bucsin-tetőn vacsoráztunk. Feltöltődve, kissé fáradtan értek haza idős lakóink, de bízom abban, hogy felejthetetlen élményben volt részük.
  Köszönet a támogatóinknak. Szerencsénk volt, igazán jól éreztük magunkat. (Kiss Gabriella)
   

  SZÓLJON HOZZÁ

  Hozzászólás