Languages

Search form

  A legegyedibb érzékszervet, a szemet vizsgáltuk

 • 2018. Március 21.
  Címkék: 
  0 hozzászólás

  Folytatódik a Maros megyei Családsegítő Szolgálat négy Nappali Központjában elindult projekt, melynek célja a központokba járó, különböző nehézségekkel küzdő gyerekek egészségi problémáinak felmérése és kezelése. A fogászat után ezúttal a szemészeten jártunk.

   Szakembereink munkájuk során sokszor tapasztalják, hogy klienseink tanulmányait számtalanszor megnehezítik a vizuális és auditív problémák, emellett a higiéniai problémák is.
  Mivel ezek a gyerekek ingerszegény környezetben élnek, sokszor a szülők, nevelők nem ismerik fel a problémákat vagy nem biztosítanak kellő jelentőséget nemcsak az egészségügyi problémák megelőzésének, de ezek kezelésének sem.

  Ennek tudatában szinte említeni sem kell, hogy a gyerekek közül egy sem volt még hasonló vizsgálaton, ezért a kíváncsiság mellett kis félelem is uralkodott a gyermekseregen, amint kettes sorban átvonultunk a Jeszy Optika erdőszentgyörgyi rendelőjébe.

  A gyerekeket nagy mosollyal várta dr. Jeszenszky Attila optikus. A konzultációk első kérdése a fejfájásra, a homályos látásra és a könnyezésre irányult, és megtudtuk: ha a szem csak szeles időben könnyezik, akkor az még nem gond. A vizsgálat része volt a falra vetített számok és betűk leolvasása, melyhez segédeszközként esetenként előkerült a vicces szemüveg is.

  A vizsgálószékből felállva mindenki megkönnyebbült, a kezdeti félelemnek már nyoma sem volt, sőt, meglepődést is felismerhettünk a hasonló felszólalásokban: Ez nem is fájt! Nem is volt olyan rossz! Jó volt! A vizsgálat után minden gyerek cukorkát kapott ajándékba.

  Az eredményeket összegezve, volt olyan gyerek, akinek hibátlan volt a látása, volt, aki jobban látott lencsével, volt, akinek a közeli tévénézéstől fáradt volt a szeme, és olyan is akadt, aki a kiskori kancsalsága miatt egyik szemével csak homályos foltokat lát. Ennek kapcsán az optikus felhívta a tanítók figyelmét arra, hogy ha egy gyerek lassabb a tanulásban, nem követi és jegyzi le a táblára írtakat vagy nagyon gyakran kiborít, lever tárgyakat, az betudható látásproblémáknak is, ezért ezen gyerekekre fokozottan oda kell figyelni.

  A doktor úr javaslata szerint legalább évente egyszer el kell menni szemvizsgálatra, hiszen egyes emberek szeme már ifjabb korban elkezd romlani.

  További fényképek itt érhetők el.

  (Márton Kinga Izabella)

  References

  SZÓLJON HOZZÁ

  0 Hozzászólás