Languages

Search form

Légy önkéntes a Caritasnál!

• 2018. Október 19.
    Címkék:
    0 hozzászólás

Úgy gondoljuk, minden önkéntes nevében szólunk, amikor azt mondjuk: az önkénteskedést nem szabad kihagyni. Persze, belátjuk: végtelen mód van a szabadidő eltöltésére, és az önkénteskedés csak egy a lehetőségek tengeréből. Viszont ha megvan az elszántságod az első lépés megtételéhez, és megérzed a tetteid által kiváltott mosolyok melegségét, rájöhetsz, hogy egy perc önkénteskedéssel eltöltött idő sem hiábavaló.

A Gyulafehérvári Caritasnak jelenleg körülbelül 300 aktív önkéntese van, akik rendszeresen becsatlakoznak a szervezet segítő munkájába. Te is része lehetsz ennek a vagány csapatnak, hisz önkénteseket keresünk!

Hova, ki mellé?

Elsősorban Maros megyében az alábbi településekre várunk jelentkezőket: Marosvásárhely, Marosszentgyörgy, Csejd, Balavásár, Hármasfalu és Búzásbesenyő, ahol gyerekeknek és időseknek szánt tevékenységeinkhez van szükségünk segítségre.

Gyerekprogramok, ahol részt vehetsz és ahol elkel a segítség:

• Integrációs program romáknak (Marosszentgyörgyön és Csejden): az óvodások és kisiskolások magyar és román nyelven zajló, korrepetációs csoportjában;
    • Családsegítő Szolgálat (Balavásáron és Hármasfaluban): kisiskolások magyar nyelven zajló, korrepetációs csoportjában;
    • Kórházi meseolvasás (Marosvásárhelyen): meseolvasás, játék, dalos-hangszeres közös éneklés a pediátrián fekvő gyerekekkel;
    • Lídia és Emmaus gyermekotthon (Marosvásárhelyen): korrepetálás és szabadidős tevékenységek.

Önkéntesként a bennem levő szeretetet és odaadást szeretném megosztani a rászoruló gyerekekkel. (Irma, önkéntes)

Időseket foglalkoztató intézmények és programok, ahol elkel a segítség:

• Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja (Marosvásárhelyen): kézműves termékek készítése és értékesítése az idősekkel közösen, az idősek autóval való szállítása a központ és lakhelyük között;
    • Gondviselés Háza Idősek Otthona (Búzásbesenyőben): felolvasás, séta, társasjáték, beszélgetés az otthonban bentlakó idősekkel;
    • Otthoni beteggondozó szolgálat: állandó önkéntest keresünk hosszú távra. Lehetőség azok számára, akik szakirányú végzettséggel rendelkeznek, de nincs tapasztalatuk a szakmában.

Már három év telt el azóta, hogy egy új világnak lehetek a része, az egyetemistákénak. A rengeteg újdonsággal együtt jött az önkénteskedés lehetősége is. Így kezdődött el az én kis történetem az Emmaus gyermekotthonban. Első látogatásomkor még csak próbáltam feltérképezni, hogy miben és hogyan tudnék nekik segítségül lenni, még ők is visszafogottak voltak. De a két együtt töltött óra után az elköszönéskor már egy gyerekoszlop állt előttem ölelésekre várva, amelyek feltöltöttek, és amelyek által megbizonyosodtam afelől, hogy jó lesz ide járni! Hétről hétre már mindenkit megismertem, nem csak a nevüket, hanem úgy igazán a személyiségüket, amely nagy segítségemre volt, amikor együtt kellett tanuljunk, mivel mindegyikük külön tempóban halad és más-más dolgok érdeklik őket. Ha nincs sok tanulnivaló, előkerülnek a szebbnél szebb társasjátékok, és játszva természetesen a legboldogabbak. (Tekla, önkéntes a korrepetáló csoportban)

Szakmailag hozzáértő önkénteseket várunk a következő területeken:

• gyógytornász/fizikoterápiás szakember: alkalmi felkészítők tartása az idősekkel dolgozó munkatársaknak a tornaórákon végzett mozgás helyes módjáról;
    • szociális munkás: periodikus szociális felmérések elvégzése.

Megjegyzések:
    Minden tevékenységre igyekszünk két-három önkéntest beosztani a munkatársak mellé, ezért nem kell félned, hogy egyedül kell levezetned a tanórákat/tevékenységeket.
    A stabil önkénteseket hetente egyszer várjuk a tevékenységekre, 2-3 óra időtartamra.
    Az egyetemistáknak igazolást adunk a jelenlétről, melyet az egyetemen elfogadnak szakmai tapasztalatként.

További infókról szívesen beszámol az érdeklődőknek két önkénteskoordinátorunk, akiket hétfőtől péntekig 8-16 óra között kereshettek.

Fekete Gyöngyvér
    Tel.: 0735-735.163, email: voluntariat@caritas-ab.ro

Tőkés Beáta
    Tel: 0725-750.528, e-mail: voluntariat@caritas-ab.ro

Az önkéntes program Maros megyei tevékenységeit a Maros Megyei Tanács Támogatja.

SZÓLJON HOZZÁ

0 Hozzászólás