Languages

Search form

A másság nem ad okot a megkülönböztetésre

• Helyszín: Csíkszereda
    2018. Május 22.
    0 hozzászólás

Idén is több százan voltak kíváncsiak a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ által szervezett figyelemfelkeltő napra. Mindannyian mások vagyunk! – ezzel a mottóval várták május 17-én immár kilencedik alkalommal az érdeklődőket a csíkszeredai Mikó-vár előtti téren kialakított “szigetekre”, ahol mindenki megtapasztalhatta, milyen látás-, hallás- vagy mozgássérültként, esetleg értelmi akadályozottként tölteni a mindennapokat.

A négy órán át tartó eseményen nem csak az óvodások és iskolások, de az idősebb korosztály tagjai is érdeklődéssel fogadták a kihívásokat. A Látomás szigetén két látássérült meghívott válaszolt a vendégek kérdéseire, emellett a bekötött szemmel leküzdendő akadálypálya is népszerűnek bizonyult. A Csend szigetéről sok érdekes kifejezést lehetett hazavinni a jelbeszéd és a szájról olvasás világából. Az Akadályozottsággal élők szigetén nagy volt a jövés-menés, gurulás. A gyerekek mosolygó arccal közlekedtek a mozgássérültekhez hasonló módon, majd kipróbálhatták a szájjal festést. A Lassabban tanulok, de még így is kitartó vagyok” szigeten az idelátogatók az autisták és szellemi fogyatékkal élők világába nyertek betekintést. Itt különböző interaktív tevékenységekben és szimulációs helyzetekben vehettek részt, melyek rávilágítottak olyan sajátosságokra, amik kifejezetten az értelmi akadályozottakra jellemzőek, például az elvont gondolkodásra való képtelenség. A Manók szigetén a zsögödi Manó Tanoda speciális óvoda és iskola pedagógusai és gyerekei mezítlábas parkkal, akadálypályával és körjátékokkal várták az idelátogató óvodás és kisiskolás csoportokat.

A rendezvényen mindenki jól érezte magát, illetve ami ennél is fontosabb, sikerült egy újabb lépést tenni a fogyatékossággal élő embertársaink beilleszkedése és elfogadása érdekében.

Köszönjük Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának a támogatását, valamint partnereinknek a Manó Tanodának, a Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének, illetve a Csíkszeredai Diáktanácsok Szövetségének az esemény során nyújtott segítségét.

További fotókért kattintson IDE!

(Gegő Imre)

SZÓLJON HOZZÁ