Languages

Search form

Mozgalmas év a mozgáskompetencia központban

• 2017. November 29. - 2017. November 29.
    0 hozzászólás

Hargita megye három régiójában – Csík, Gyergyó és Udvarhely régiókban – hetedik éve működik sikeresen a Gyulafehérvári Caritas Idősek Nappali Foglalkoztatásának programja. A központokban történő, Kinaesthetics trénerek által vezetett mozgásfejlesztés naponta 8-12 személyes, nyugdíjas csoportokban valósul meg. A foglakozások az Életminőség az időskorban elnevezésű program részét képezik.

A Nappali Foglalkoztató Központokban eltöltött délelőttök az időseket nemcsak fizikailag, de lelkileg is felüdítik. Amellett, hogy az összeszokott csoportok tagjai egymás társaságát is évezhetik, a mozgásfejlesztésen kívül más jellegű szabadidős tevékenységeket is folytatnak.

Nemcsak közös kávézás, beszélgetés előzi meg, vagy követi a közös mozgást, hanem társas és fejlesztő játékokat játszanak, különböző tematikus beszélgetéseket folytatnak szakemberek irányításával, és minden ünnep előtt kézműves foglalkozásokat tartanak, különleges ajándékokat és dekorációs tárgyakat készítenek. Mindezek mellett nemcsak a születés- és névnapokról emlékeznek meg, közösen ünneplik a farsangot, a nőnapot vagy az idősek világnapját is.

Mozgáskompetencia fejlesztés

A mozgásfejlesztés a Kinaesthetics elvei szerint zajlik, melynek célja, hogy eszközt nyújtson ahhoz, hogy az emberek minden életkorban mozgáskompetenciájukat fejleszteni tudják. Kifejleszti a tudatos, mozgásra irányuló figyelést, az ember saját mozgásának megértésére irányuló érzékenységet, így segíti a mindennapi tevékenységhez kapcsolódó mozgáslehetőségek felfedezését, valamint önálló, egészséges, aktív életre buzdít. Csíkszeredában 53, Székelyudvarhelyen 60, míg Gyergyószentmiklóson 45 személy vesz részt a mozgásfejlesztésen az év során.

Farsangbúcsúztató

Idén a farsangot mindhárom régióban vidám ünnepi műsorral búcsúztatták el a Nappali Foglalkoztató Központ idősei. Székelyudvarhelyen február 28-án közel 60 idős és idősödő személy vett részt a húshagyó kedden szervezett mókás álarcosbálon. A résztvevők egyéni bemutatókkal és a csoportos előadássokkal szórakoztatták a közönséget.

Csíkszeredában és a gyergyói térségben sem maradt el a közös zenés-táncos mulatság. Míg Csíkszeredában több mint 40 foglalkoztatott személy vett részt a mulatságon, addig Gyergyószentmiklósra még Gyergyóalfaluból is érkeztek résztvevők. A telet búcsúztató vigasság velejárója volt az ének és tánc, valamint a vidám történetek felelevenítése sem maradt el.

A farsangbúcsúztatásról részletes beszámoló és további fényképek az alábbi linken találhatók: http://www.caritas-ab.ro/hu/farsangbucsuztato-nappali-foglalkoztato-kozpontokban

Idősek Világnapja

Az Öregek Nemzetközi Napját, melyet az UNESCO 1991-ben vezetett be, október 1-én ünneplik. Ez a nap lehetőséget nyújt, hogy megköszönjük az idős emberektől kapott tapasztalatokat, valamint mindazt, amit a társadalomért tesznek. Így történt október 5-én a csíkszeredai központ székhelyén is. Az Idősek Világnapja alkalmából szervezett rendezvényen 42 idős és idősödő személy vett részt a csíksomlyói Jakab Antal Házban.

A résztvevők részéről sem maradt el a hála, kedves szavakkal köszönték meg a Gyulafehérvári Caritas munkatársainak a törődést, az odafigyelést, a hetente történő találkozások lehetőségét, amelyek hozzájárulnak a mindennapi életük megkönnyítéséhez.

Részletes fényképes beszámoló: http://www.caritas-ab.ro/hu/idosek-vilagnapjat-unnepeltek-nappali-foglalkoztato-kozpontban

Szentmise az elhunyt gondozottakért

A hagyományokhoz híven, idén is szentmisét szervezett a Gyulafehérvári Caritas november 20-án a gondozásában levő elhunytakért, akik szenvedésének enyhítésében részt vállaltak a munkatársak. Ezen a napon Csíkszeredában emlékezni, imádkozni hívták össze a munkatársakat, az ellátottak hozzátartozóit arra a szentmisére, amelyet a szervezet Otthoni Beteggondozó Szolgálatának és a Nappali Foglalkoztató Központjának szenteltek.

A szertartáson gyújtott gyertya lángjai az élet múlandóságát és az örök világosságot jelképezték, a lelkek az emlékek és a hit ereje által találkozhattak.

A Ft. Tamás József segédpüspök által celebrált szentmise és az emlékezés vigasztalást nyújtott az elhunytak hozzátartozóinak, és erőt ad a jelenlegi munkatársak áldásos munkájának folytatásához.

A Gyulafehérvári Caritas Idősek Nappali Foglalkoztató programjainak megvalósításához hozzájárult a Hargita Megye Tanácsa alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint a helyi önkormányzatok által nyújtott támogatás. Köszönjük!

(Bedő Krisztina)

SZÓLJON HOZZÁ