Languages

Search form

Önkéntesek egy közösségért!

• Helyszín: ?
    2017. Február 9. - 2017. Március 25.
    Címkék:
    0 hozzászólás

A Gyulafehérvári Caritas idén immár tizennegyedik alkalommal szervez tábort önkéntesei számára. Az önkéntes tábor helyszínének kiválasztására pályázatot hirdetünk önkormányzatok számára. Az elmúlt hat évben WorkCamp formában valósítottuk meg táborunkat. A táborban résztvevő önkéntesek a pályázó által kért feladatokat látják el, legyen az közösségépítő tevékenység vagy fizikai munka. A pályázó település szükségleteire kívánunk választ adni az önkéntesek munkája, valamint a helyi lakosok bevonása által.

Célunk, hogy jelenlétünkkel, munkánkkal értéket teremtsünk a pályázó közösség javára, a résztvevő önkéntesek pedig új tapasztalatokkal és kapcsolatokkal gazdagodjanak. Olyan feladatok elvégzését vállaljuk, melyek a közjót szolgálják, például:

- köz- és tanintézmények, egyházi, civil vagy más középületek, terek javítása/gondozása;
    - a közösség tagjainak szóló programok szervezése;
    - szociálisan hátrányos helyzetű csoportok/családok támogatását célzó akciók;
    - háztáji segítségnyújtás egyedül élő, idős emberek számára.

A pályázók köre:

• falvak/községek/kisvárosok önkormányzata,
    • civil és egyházi szervezetek/intézmények/közösségek,
    • közintézmények

Előnyt jelent, ha a pályázatot együttműködésben/partnerségben adják le és kívánják megvalósítani az önkormányzatok és/vagy civil szervezetek, egyházak, közintézmények. Civil szervezetek számára javasolt az önkormányzattal való együttműködés.

A pályázatról:

A táborra 2017. július 10-14. között kerül sor kb. 60-80 önkéntes részvételével. A résztvevők többsége 16-22 év közötti fiatal, nem szerinti eloszlás: kb. 75% nő, 25% férfi, akik egy héten keresztül kiscsoportokban dolgozva segítik az őket befogadó közösséget.

A következők szükségesek ahhoz, hogy egy ilyen jellegű, ekkora méretű tábort az Önök településén tudjunk megszervezni:

• Fedett szállás biztosítása (iskola, óvoda, osztályterem, sportcsarnok, stb.) 60-80 önkéntes részére;
    • Vendégszobák vagy ággyal rendelkező szobák biztosítása idősebb önkénteseink számára (10-20 fő);
    • Szükséges a megfelelő tisztálkodási és higiéniai feltételek biztosítása is (elegendő WC, tusoló, ivóvíz);
    • Az étkezés helyben való biztosítására várunk javaslatokat 100 fő részére. Amennyiben a pályázó a napi háromszori étkezés teljes vagy részleges költségét fedezni tudja, az elbírálásnál előnyben részesül;
    • Szükségünk lesz egy közösségi teremre, amely képes befogadni a táborozókat étkeztetés céljából és a délutáni foglalkozások lebonyolítására;
    • A munka jellegétől függően kérjük a szükséges munkaeszközök és anyagok biztosítását.

​Szeretnénk, ha a tábor ideje alatt a lehető legtöbb helyi személy kapcsolódna be a közösség érdekében végzett munkába. Táborunk célját tekintve fontos, hogy a helyiekkel együttműködve érjük el a kitűzött célokat, ezáltal egyfajta közösségfejlesztést is alkalmazunk. Ugyanakkor, meg szeretnénk adni a lehetőséget arra, hogy ők is kipróbálják magukat az önkéntes munkában, vállalják a felelősséget közösségük életében, képviseljék az alapvető emberi értékeket.

A pályázás módja:

Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődésüket, kérjük küldjék el hozzánk pályázatukat, melynek tartalmaznia kell:

1. A kitöltött pályázati űrlapot (kérjük, ez tartalmazzon egy rövid ismertetőt a településről, demográfiai adatokkal, helyi sajátosságokkal, jellemzőkkel; egy részletes leírást azokról a munkákról, amelyek elvégzésére javaslatot tesznek; az elszállásolásra és az étkeztetésre vonatkozó körülményeket, lehetőségeket, stb.). Kérjük, térjenek ki arra is, hogy milyen lehetőséget látnak a helyiek megszólítására, bekapcsolására, kb. hány személyt lehetne mozgosítani.
      Az űrlapot jelen cikk alján csatolva találják, rákattintva letölthető.
    2. Egy szándéklevelet, amelyben leírják, miért látják fontosnak, hogy a 2017-es Caritas önkéntes tábor az Önök településén, az Önök közösségében valósuljon meg.

A pályázás határideje:

A pályázat beküldésének határideje: 2017. március 25., 14:00 óra. A szándéklevelet és a kitöltött pályázati űrlapot e-mailben kérjük eljuttatni a elod.tatar@caritas-ab.ro címre.
    A pályázatok elbírálása 2017. március 31-ig történik. A pályázatok beérkezéséről minden pályázónak visszajelzünk, amennyiben pályázatuk beküldésére 4 munkanapon belül nem kaptak választ, kérjük jelezzék telefonon!

Elérhetőségek és további információk:
    tel: 0735-735-164, e-mail: elod.tatar@caritas-ab.ro

Az előző évek táborairól az alábbi linkekre kattintva találnak képeket, videót:
    Gyergyószentmiklós: Önkéntes tábor 2014
    Petrozsény: Önkéntes tábor 2015
    Csíkszereda: Önkéntes tábor 2016

Az elkövetkezendő együttműködés reményében,
    Tatár Előd, táborszervező

Referenciaszemélyek az előző táborok befogadó településeiről:
    Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere – clditrau@gmail.com
    Dávid Lajos, Máréfalva polgármestere – davlajos@gmail.com
    Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere – primariamniraj@lorinfo.ro