Önkéntesek mentorainak képzése - Gyulafehérvári Caritas

• 2020. Január 23.
    Címkék:
    0 hozzászólás

A Gyulafehérvári Caritas Önkéntes programja egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Évekkel ezelőtt célul tűztük ki, hogy a Young Caritas mozgalom által „divatba” hozzuk az önkéntességet.

Kisebb-nagyobb akciók során igyekeztünk szemléltetni, hogy az önkéntes munka nemcsak hasznos, hanem fontos is a társadalom számára, amit lehet jó kedvvel, fiatalos lendülettel, barátokkal közösen, példaértékkel is végezni. A több éves munka azt eredményezte, hogy egyre többen csatlakoztak régióinkban az önkéntes csapathoz. A helyzetet tovább gondolva, arra a döntésre jutottunk, hogy ha bővült az önkéntes csapat, akkor bővülnie kell az önkénteseket koordináló kis csapatnak is. Így született meg az a gondolat, hogy mentorokat képezzünk ki, akiknek fő feladata lenne az önkéntes kiscsoportok szakmai munkájának biztosítása, illetve az önkéntesekkel végzett munka minőségének fenntartása.

Mentoraink és a teljes önkéntes koordinátori csapat képzését a szegedi Talentum Alapítvány trénerei vállalták, akik ezen a területen már több éves múlttal rendelkeznek, így bőven volt tudás és tapasztalat, amit átadhattak számunkra. A képzésnek két felvonása volt. Első alkalommal a koordinátor csapat mellett olyan kollégák vettek részt, akik már dolgoztak vagy a közeljövőben dolgozni fognak önkéntesekkel a Gyulafehérvári Caritas által működtetett programokban.

Második alkalommal a csapat, kollégákból, önkéntes csoportvezetőkből, illetve olyan partnerintézményeink képviselőiből tevődött össze, ahova rendszeresen bejárnak önkénteseink, hogy segítsék az intézmény alkalmazottainak munkáját. Összesen 47-en vettek részt.

Mindkét alkalommal az önkéntes menedzsment statikus és dinamikus elemeinek áttekintésén túl, sikerült lefektetni a mentorok és koordinátorok együttműködésének alapjait, közösen behatárolni a feladatköröket és megállapodni a közös munka kereteiben. Természetesen, a komoly munkán túl volt itt játék, hasznos gyakorlatok, meghitt beszélgetések, japán activity, fotókiállítás, apró meglepetések is. A hely adottságait figyelembe véve a szabadidőt is igyekeztünk hasznos programokkal eltölteni, hogy ne csak tudással, hanem élményekkel is gazdagodhassunk az itt eltöltött idő alatt. Egyik este Leander atyának köszönhetően megtekinthettük a Kegytemplomot. Következő alkalommal pedig Bács Béla vezetésével egy kis helytörténeti sétán vehettünk részt.

Köszönet a trénereinknek, Leander atyának, Bács Bélának, a Jakab Antal Háznak, a szervezőknek és nektek, kedves kollégák a lelkesedésért és nyitottságotokért, hiszen nélkületek ez nem valósulhatott volna meg! Bízunk benne, hogy a közös munkánk igazán csak most kezdődik, melynek idővel majd learathatjuk gyümölcsét is!

A fotókat itt és itt tekinthetitek meg.

Fekete Gyöngyvér

SZÓLJON HOZZÁ