Languages

Search form

Összefogásra van szükség a mélyszegénység elleni küzdelemben

• Helyszín: Székelyudvarhely
    2018. Október 10.
    0 hozzászólás

A mélyszegénység csökkentésének lehetőségei és újrateremtésének megelőzése címmel szervezett konferenciát a Gyulafehérvári Caritas a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatásával.

A rendezvény megnyitójában felszólalt Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazatának igazgatója és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is.

Orbán Árpád elmondta, fontos, hogy helyi szinten érzékenyüljön a társadalom, fontos, hogy legyenek önkénteseink, elkötelezett embereink, akiknek van elképzelésük, akarnak és tudnak is segíteni. Arra van szükség, hogy tudjunk lelkesek lenni, a közösségbe tudjuk fogadni ezeket az embereket. Felelősséggel tartozunk embertársaink iránt, felelősek vagyunk, hogy jól legyünk együtt, mert együtt kiegyensúlyozottabban tudunk élni. Köszönjük, hogy tanulhatunk tőletek. – zárta beszédét az alpolgármester úr.

Ludescher László a berlini fal hasonlatával élve arra hívta fel a figyelmet, hogy a mélyszegénységben élők el vannak választva, el vannak szigetelve a társadalom többi részétől: Mindannyiunk részére rossz hír, hogy Székelyföldön, környezetünkben, városainkban, falvainkban, sok száz kilométernyi berlini fal húzódik. Sok száz kilométeren van, hogy – bár egy utca vagy csak egy kövezett út választ el a többségi társadalom részétől – mégis ezek átjárhatatlanok.

E konferencia témája nem egy lokális, hanem egy globális problémát jelent, hiszen ha azt nézzük, hogy a világ lakosságának 40-45%-a a megtermelt jövedelem 5%-ából él, akkor ennek globális jellege láthatóvá válik. Ha Hargita megyét nézzük, nekünk is vannak olyan településeink, ahol a mélyszegénység igen nagy problémát jelent. – hangsúlyozta Bíró Barna Botond, aki a közösség problémáinak megoldása során az együttműködés és a közös munka fontosságára hívta fel a figyelmet. Köszönet Ludescher Lászlónak és a Caritas-nak, hogy évek óta kitartóan végzik azt a szociális munkát itt Hargita megyében is, amire igen nagy szükség van. – fejezte ki háláját az alelnök.

A konferencia előadói között hazai és magyarországi neves szakemberek egyaránt felszólaltak. Az intézményvezetők, pedagógusok, projektvezető szakemberek kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy nem lehet egy-egy pár évre szóló projektből, uniós támogatásból egy mélyszegénységhez kapcsolódó problémát megoldani, hiszen azok lezárulnak, s ha nincs folytatás, nincs a hatás megerősítve, akkor egy amortizációs folyamat zajlik le. Mivel ez a probléma generációkon keresztül halmozódott fel, ezért 10-20-30 évre van szükség a változás elkezdődéséhez.

A legelső feladat, amit tennünk kell az, hogy láthatóvá tegyük ezeket a problémákat a helyiek szemében, hogy ők is tudomást vegyenek arról, mivel állunk szemben.

A többségi társadalomnak fel kell ismernie, hogy neki kell ezzel a helyzettel megküzdenie. Tennie kell azért, hogy megsegítse a társadalom peremére szorultak integrációját, az előítéletek átlépését. Ez a kétoldalú folyamat a többségi társadalom feladata és felelőssége azért, hogy társadalmi integráció lehessen. Csak egy integrált társadalom tud működni, hisz ha továbbra is szegregáljuk az embereket a rossz körülmények közé, a probléma egyre nagyobb lesz, ahogy telnek-múlnak az évek, és később egyre súlyosabb problémákkal fogunk találkozni.

Arról is szó esett, hogy csupán külső szakemberek vagy civil szervezetek munkájával nem érhetőek el eredmények. Partnerek kell legyenek ebben a folyamatban az önkormányzatok, iskolák, egyéb intézmények és önkéntesek egyaránt.

Az elmúlt évtizedben a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít ennek a munkának, és egyre több projektet, programot, szakembert próbál mozgósítani, hogy a közösség ezen problémáját próbálja orvosolni. Jelenleg a Gyulafehérvári Caritas 30 településen van jelen és 60 munkatársa dolgozik a következő tevékenységek keretében: közösségfejlesztés, a nehéz körülmények között élő gyermekek és felnőttek oktatása, szociális, pszichológiai tanácsadás, jogi és adminisztratív tanácsadás.

További képekért kattintson IDE!

(Márton Kinga Izabella)

References