Languages

Search form

Palliatív ellátás: a betegek életminőségének javítása

• 2016. Szeptember 1.
    0 hozzászólás

Az otthongondozásban dolgozó kollégáink munkájuk során naponta találkoznak végstádiumban levő betegekkel, így fontos számukra, hogy a palliatív ellátás területén jártasak legyenek. A jelenlegi szakképzések nem nyújtanak ilyen jellegű oktatást, ezért szakápolóink számára megterhelő lehet a végső stádiumban levő betegek ápolása.

A palliatív ellátás a terminális állapotú betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége, amely magában foglalja a hospice szellemiségét és a magas színvonalú orvosi szakértelmet az egészségügyi rendszeren belül. Romániában a palliatív ellátást a 90-es években kezdték alkalmazni a különböző egészségügyi tevékenységgel foglalkozó szervezetek, viszont 2012-ben még nem volt ismert Hargita és Kovászna megyében (http://www.anip.ro/wp-content/uploads/2013/08/Catalog-servicii-ingrijiri-paliative-RO-2012.pdf).

A Gyulafehérvári Caritas 2005-től nyújt szociomedikális szolgáltatásokat az otthoni gondozást igénylők részére több mint, 100 településen Hargita, Kovászna, Maros, Fehér, Hunyad és Brassó megyékben. Évente egyre nő a terminális állapotú betegek száma és ezzel együtt az igény a palliatív ellátás iránt. Ezért szervezetünk 2015 januárjában megnyitotta a Szent Lukács Palliatív és Fejlesztési Központot Székelyudvarhelyen, ahol 13 személy palliatív gondozását tudják biztosítani. A szervezet céljai közt szerepel a palliatív ellátás kiterjesztése az otthoni gondozás területén is, amelynek első lépéseként ezen a területen kínál képzéseket szakemberek számára.

A 2015-ös és 2016-os időszakban a szervezet, együttműködve a brassói székhelyű Hospice Reménység Háza szervezettel, öt bevezető képzést szervezett szakápolók számára a palliatív ellátás területén. A képzéseken résztvevő kollegák a következő témákat érintve szereztek bővebb információkat:

• a palliatív ellátás fogalma, szükségessége, helye az egészségügyi rendszerben
    • a palliatív ellátást nyújtó csapat tagjai
    • a palliatív ellátás formái és az etikai elvárások
    • kommunikációs készségek fejlesztése, rossz hírek közlése (felnőttek, valamint gyerekek számára)
    • gyász, spirituális gondozás, családtagok, hozzátartozók támogatása
    •  „totális fájdalom” felmérése, fájdalom menedzsment, tünetek felmérése és kontrollja
    • terminális stádiumban levő páciens gondozása
    • bőr és nyálkahártya problémáinak kezelése
    • interdiszciplináris ápolási terv készítése

A megszerzett tudás bővítése céljából, a „Továbbképzés a végstádiumban levő betegek otthoni gondozásáról” című pályázat keretében három csoport számára szervezünk haladó képzéseket 2016 szeptemberében és novemberében. A Bethlen Gábor Alap támogatása által megvalósuló pályázat eredményeként, a bevezető képzést elvégzett személyek közül, hatvan szakápoló ismeretei és készségei fejlődhetnek ezen a területen. Ezáltal a kollegáink szakmai magabiztosságának növeléséhez és az ellátottak életminőségének javulásához is hozzájárulhatunk.

A képzéseket a Brassó megyei Reménység Háza kollégái tartják, akik jelenleg Románia szintjén a legtöbb szakképzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek a palliatív ellátás területén.

SZÓLJON HOZZÁ

0 Hozzászólás