Languages

Search form

  Rovatok

 • 2019. Március 6.
  Dr. Kiss Gabriella PhD, szakmai vezető, mentálhigiénés szakember
  0 hozzászólás

  A személyközpontú gondozásban a hangsúly a „ SZEMÉLY”-en a „VALAKI”-n van, aki a demenciájával kapcsolatos nehézségeivel küszködik. A személyközpontú gondozás, szembe halad a leépülési folyamattal.

  2019. Február 11.
  Dr. Kiss Gabriella PhD, szakmai vezető, mentálhigiénés szakember
  0 hozzászólás

  Azt tapasztaljuk, hogy a demenciával élő idősek fizikailag megöregednek, de lélektanilag többnyire a múltban, a gyerekkorukban, a fiatal korukban élnek. Mintha két dimenzió között mozogna a lelkük. A valóság és a képzelt, illetve számukra valósnak hitt múlt áthozva a jelenbe. Ez dilemmák sorozatát váltja ki a gondozó családtagban.

  2019. Január 24.
  0 hozzászólás

  35 éve dolgozom ezen a területen. Egy dunántúli kis faluban kezdtem el dolgozni 35 évvel ezelőtt, Gilvánfán, ahol mindenki cigány. Az iskolában is így volt ez, ahol tanítottam, minden második kisdiák cigány volt – mert más falvakból is jöttek gyerekek iskolába. Éveken át dolgoztunk ebben a hátrányos iskolában, akkor még középiskolában nem igazán lehetett találkozni roma diákokkal. Minden tanév végén, a nyolcadikosok elbúcsúztatásakor, azon küszködtünk és úgy bocsájtottuk útra a nyolcadikosokat, hogy mindenki beiratkozott valahova Pécsre középiskolába, szakmunkás-képzőbe.

  A második-harmadik évben már azt is tudtuk, hogy ez a beiratkozás nagyjából szeptembertől októberig tart. Ahogy hűvösebbre fordult az idő, ezek a fiatalok, akikkel éveken keresztül dolgoztunk azért, hogy megállják a helyüket egy középiskolában, sorban, nagyon gyorsan kihullottak azokból az iskolákból, ahova mi elküldtük őket, felkészítettük őket. Borzasztó érzés volt ezzel szembesülni.

  Pages