Languages

Search form

Superar mini koncertturné Sepsiszentgyörgyön

• 2020. Február 3. - 2020. Február 3.
    hozzászólás

Mini koncertturnén vettek részt az őrkői Superar kórust alkotó gyerekek 2020. január 30-án  Sepsiszentgyörgyön. A 24 gyerek és 5 felnőtt kísérő alkotta csapat a Zathureczky Berta Idősek Otthonában és a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Házban léptek fel.

Az indulás előtt nagy volt az izgalom, a turnét komoly felkészülés előzte meg. A gyülekezőre csütörtökön pontban 11 órakor került sor a Fehér Háznál. Míg a csapat a buszra várakozott hasznosan töltötték el az időt, próbáltak és a bevonulást gyakorolták.

A szocio muzikális Superar elnevezésű program módszerének alapja a játékosság és a mozgás, a gyerekek úgy ismerkedhetnek meg a zenével, hogy nem hangzanak el konkrét utasítások, hanem a mimika és gesztusok segítségével vezetik rá őket a következő lépésre. A szervezet munkatársai Elana Andrews mentorálásával tanulják és alkalmazzák a módszert, így a nappali központokba járó gyerekek napi aktivitásának része lett a kóruspróba.

Sötét nadrág és fehér felső – ez volt az öltözködésre vonatkozó tanácsa a szülők részére a Caritas munkatársainak, ami a koncertre való készülődést illeti. És habár az őrkői gyerekeknek és azok szüleinek nem kevés erőfeszítésébe került, csütörtökön mégis minden gyereknek sikerült a saját lehetőségeihez mérten sötét nadrágban és fehér blúzban érkeznie. Ez igazán nagy büszkeséggel töltötte el a szervezőket.

11:45-kor a csapat megérkezett a Zathureczky Berta Idősek otthonába, itt a 40 fős közönség már izgalommal várta az előadást. A vendégekre nem csak a bentlakó idősek, hanem a nappali tevékenységekre járók is kíváncsiak voltak. A gyerekek énekelve bevonultak és megkezdték az előadást.

A koncertek során Elana Andrews, a Superar program művészeti vezetője vezényelt, közösen a Caritas munkatársával, Vancea Júliával, az őrkői Superar kórus vezetőjével.

Elana természetesen a közönség tagjait is bekapcsolta a koncertbe, az idősek közösen mozogtak a gyerekekkel, követték a jellegzetes mozdulatokat és a szétosztott hangszerek segítségével adták a ritmust.

A zenés előadás annyira elnyerte az otthon lakóinak a tetszését, hogy nem győzték marasztalni a kis vendégeket, ám már mindenkit várt az ebéd. A gyerekek megígérték, hogy még visszatérnek meglátogatni az új barátaikat. A csapat ezután pizzázni indult, majd ebéd után az Írisz Ház felé vették az irányt.

A következő állomás felé tartva a kísérők igyekeztek felkészíteni a gyerekeket arra, hogy itt egy más, ám ugyanolyan lelkes közönség fogadja majd őket. A vendéglátók itt is bekapcsolódtak  a mozgásba és éneklésbe. A tapsot mindkét fél kiérdemelte, így a koncert végén a kórus tagjai is ezzel jutalmazták a közönséget.

Délután 4 óra előtt  már hazaérkezett a kis csapat. A Caritas munkatársainak kérdésére adott válaszként megfogalmazták, hogy szívesen visszamennének még máskor is az Írisz Házba, mert amit ott adtak és ők is kaptak az különleges jelentőséggel bír.

A fotókat Olazs Zsuzsanna készítette.

(Bedő Krisztina)

SZÓLJON HOZZÁ