Languages

Címkék:
    0 hozzászólás

Kórházi önkéntesség

A kórházban fekvő beteg gyerekek számára fenntartott meseolvasó program célja, hogy színt és jókedvet csempésszen a kórtermek falai közé. Az önkéntesek által vezetett kreatív foglalkozások és játékok segítenek megtörni a kórházban töltött napok hidegségét, általuk a gyerekek megfeledkeznek betegségükről és önfeledten játszanak. Az öt városban működő program további célja a gyerekek mellett bent fekvő szülők tehermentesítése, valamint a kórházban hagyott csecsemőkkel való foglalkozás is. 2011-ben olyan mobil eszköztárakat sikerült beszereznünk, amelyek fejlesztő játékokat, könyveket, CD-lejátszókat tartalmaznak, amelyekkel az önkéntesek színesíthetik a tevékenységeiket. Székelyudvarhelyen egy olyan kórházi könyvtárat sikerült létrehozni, ahonnan a betegek rendszeresen kölcsönözhetnek könyveket.

Iskolai önkéntesség
    Az iskolai önkéntesség az általános iskolás és óvodás gyerekek tanulását, felzárkózását célzott segíteni, mindig a helyi igények szerint alakítva a tevékenységet. A gyerekek iskola utáni tanulása önkéntesek segítségével lehetőséget nyújt, hogy egy-egy gyerekre több odafigyelés jusson, így hatékonyabban tudják megtanulni a tananyagot. A konkrét tanuláson túl a szocializálás, a nevelés is célja a programnak.

Önkéntesként az idősek mellett
    A legtöbb településen problémát jelent az idős emberek magukra hagyatottsága. Általános jelenség, hogy a fiatalok külföldre mennek dolgozni, így gyakran nem marad senki a meghajlott hátú, legyengült betegek mellett támaszként. A Caritas önkéntesei ezeket az idős embereket karolják fel számtalan településen, látogatva és segítve őket otthonaikban, az öregotthonokban vagy akár különböző rendezvények keretén belül. Jelenlétük, a közös mozgás, a beszélgetések, játékok színt visznek az idősek életébe, megtörik a napi rutint, a már-már megszokott magányt. Kézdiszentléleken a számítógép alapszintű használatára tanítják őket a fiatalok, az öregotthonban pedig önkéntes gyógytornászok segítik az időseket a mozgásban.

Önkéntesként a betegek mellett
    Társul szegődni. Ez az önkéntesség küldetése. Ennek szellemében Székelyudvarhelyen kétheti rendszerességgel szerveznek támogatócsoportot daganattal élő betegek számára. Az önkéntesek által kezdeményezett program célja, hogy hasonló sorsú emberek találkozzanak, hogy támaszt, vigaszt tudjanak egymásnak nyújtani. A találkozások részét képezi a szakemberekkel, meghívottakkal való beszélgetés, akik élettapasztalatukkal segítenek túlélni, átlépni a betegség akadályát és akik hasznos információkkal szolgálnak.

Sepsiszentgyörgyön májustól októberig havonta egyszer egészséges és kerekesszékes személyek együtt táncolhattak, közösen tölthették szabadidejüket, a tánctanulás mellett bemelegítő, testedző tornát és játékos ritmusgyakorlatokat is kipróbálhattak a táncoktatók irányításával.

Hargita és Kovászna megyei településeken rendszeresen számos önkéntes aktív részvételével zajlanak az Őrangyal program rendezvényei is.

Plébániai Caritas-csoportok
    Szervezetünk célja, hogy bátorítsa és segítse a plébániai közösségeket a karitatív szolgálat gyakorlásában, hogy az egyházközségek hívei tudjanak, merjenek felelősséget vállalni egymásért, közösségükért és megtapasztalják az önzetlen felebaráti szeretetet.

Célunk, hogy jelenlétünk és szakmai tapasztalatunk által támogatást nyújtsunk azon plébániai önkéntes csoportok megalakulásához, ahol erre igény mutatkozik. A csoportok tagjait az egyházközösségek hívei alkotják, akik az önzetlen segítségnyújtás jegyében dolgoznak, a környezetükben élő rászorulók számára mindennapi segítséget, gyakorlati megoldásokat nyújtanak.