Languages

Search form

Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpont

0 hozzászólás

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpontot sérüléssel élő gyermekek és fiatalok számára hoztuk létre 2008-ban. Az intézmény többszörösen is hiánypótló Csíkszeredában, hiszen ezek a fiatalok egy nappali foglalkoztató hiányában elszigetelődnek a társadalomtól, megszakad az egyéni fejlődési lehetőségük. Szakszerű foglalkoztatással viszont megtaníthatóak egyszerűbb szakmák elvégzésére, amivel nemcsak védett műhelyben dolgozhatnak, hanem lehetőségük adódik a különböző intézményeknél, kereskedelmi társaságoknál való elhelyezkedésre is. A foglalkoztató ugyanakkor fontos szerepet vállal a sérüléssel élőket gondozó családok tehermentesítésében is. Intézményünkben jelenleg két csoport működik.

Az autizmussal elő fiataljaink autista specifikus fejlesztésben részesülnek. A fejlesztői és nevelői feladatokat gyógypedagógusok, segédpedagógusok, egy szociális munkás, egy gyógytornász és egy németországi önkéntes látja el. A zeneterápiás foglalkoztatásokat önkéntes zenetanárnő tartja.

Terápiák:
      • gyógytorna;
      • játékterápia;
      • zeneterápia (színes kotta módszer);
      • munkaterápia;
      • művészetterápia.

Céljaink:
      • a fogyatékkal élők ellátása;
      • önálló életvitelre való nevelés;
      • képességek fejlesztése és szinten tartása;
      • közösségi élet biztosítása, szocializálás;
      • fogyatékkal élőket nevelő családok támogatása;
      • életkornak és képességeknek megfelelő életvitel;
      • társadalmi esélyegyenlőség;
      • szakembereink továbbképzése.

Célcsoport:
      • sérüléssel élő gyermekek és fiatalok;
      • fogyatékkal élőket nevelő családok.

Foglalkozások:
      • csoportos fejlesztés: kognitív képességek fejlesztése;
      • életviteli tevékenységek: kül- és beltéri takarítás, mosogatás, asztalterítés, uzsonna előkészítése, öltözés, tisztálkodás, bevásárlás, pénzkezelés;
      • kézműves foglalkozások: varrás, gyöngyfűzés, képeslapkészítés, kötés, gipszöntés, ünnepi dísztárgyak készítése;
      • szabadidős tevékenységek: séta, zene- és táncterápia, festés, társas játékok, közszállítás igénybevétele.

A rendszeres programok mellett a fiatalok több kiránduláson, szabadidős programon, zenei fesztiválon, önállósodást elősegítő táborban vehetnek részt.

Kapcsolattartó személy:
      Acostăchioaie Veronka