Languages

Search form

  További programok

  hozzászólás

  Támogató csoport fogyatékkal élők szüleinek, hozzátartozóknak

  Több településen, a havi rendszerességgel tartott foglalkozásokon a szülők megbeszélhetik a felmerülő gondjaikat. A tanácsadáshoz megfelelő szakembereket vonunk be (orvosi, jogi, lelki vezetés), illetve közös programokat szervezünk. 

  Konferencia – Együtt a fogyatékkal élőkért

  2007 októberétől évente szervezünk szakmai konferenciát a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek, pedagógusok és szülők számára Csíkszeredában. Az érdekeltek különböző műhelymunkákon vehetnek részt, és előadásokat hallgathatnak olyan, a fogyatékkal élőket érintő kérdésekről, mint a fejlesztés, törvények, jogérvényesítés, esélyegyenlőség, mentálhigiéné, alternatív oktatási módszerek, a fogyatékosság családot érintő témaköre. A konferencia nyitott bárki számára, szeretettel várjuk a fogyatékkal élőkkel dolgozó kollégákat, hozzátartozókat és a téma iránt érdeklődőket.

  Esély bál

  A Caritas Esély program munkatársai 2006 óta minden év őszén megszervezik az Esély bált Gyergyószentmiklóson, azzal a céllal, hogy megköszönjék a program fenntartásához adott segítséget, emellett cél a valamennyi jelenlegi és jövőbeni támogató figyelmét felhívni arra, hogy a legcsekélyebb hozzájárulás, a legkisebb segítség is sokat jelenthet a fejlesztést, foglalkoztatást igénylő, sérüléssel élő gyerekeknek. A külső hozzájárulás szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy a felújítás alatt álló új szociális központban minél hamarabb jobb körülmények között folytatódjanak a foglalkoztató tevékenységek.

  Figyelemfelkeltő és nyílt nap

    Minden év májusában figyelemfelkeltő és nyílt napot szervezünk. A rendezvénnyel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a sérüléssel élőknek ugyanúgy szükségük van barátokra, megértő és szerető környezetre, mint bármelyik embernek. Fejlesztésük akkor a legsikeresebb, ha minél többet vannak közösségben, hogy minél többet tapasztalhassanak a világból.

  Vásár

  Tanácsadó Irodánk a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal, és a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetével közösen immár hetedik éve, a régióban egyedül álló módon, minden évben karácsonyi vásárt szervez a fogyatékkal élők világnapján, december 3-án. A sérültek termékeikből rendezett karácsonyi vásáron közel húsz, fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézmény szokta képviseltetni magát. A vásár olyan találkozási pont, ahol a vásárló direkt módon találkozhat a termékek készítőivel, és azzal a ténnyel, hogy a fogyatékkal élők is képesek szépet és értékeset alkotni.

  Érzékenyítő programok iskolás gyerekeknek

  Érzékenyítő programjaink során az óvodásokkal, általános- és középiskolás diákokkal, pedagógusaikkal kezdeményezünk beszélgetéseket a fogyatékkal élők világáról, valamint olyan, interaktívés játékos foglalkozásokat tartunk, amely révén a gyerekek, fiatalok egy kis időre a fogyatékkal élők köntösébe bújhatnak, és megtapasztalhatják az egymásra utaltság és segítségnyújtás érzését.

  Down-szindróma Nemzetközi Világnapja
  2012. március 21-én ünnepeltük első alkalommal Csíkszeredában a Down-szindróma Nemzetközi Világnapját. A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató és Fogyatékkal Élőket Támogató Programjának munkatársai színes rendezvénnyel tették emlékezetesebbé a 2012-től hivatalossá vált világnapot. 2012-ben több mint 50, Hargita megyében élő Down-szindrómással és családjaikkal ünnepeltünk, jövőre reméljük, még többen csatlakoznak hozzánk.

  A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal Élőket Támogató Szolgálat munkatársainak elérhetőségei:

  Demeter Zsuzsanna
  0751-140.067, zsuzsa.demeter@caritas-ab.ro

  Acostăchioaie Veronka
  0753-056-939, veronka.dobandi@caritas-ab.ro 

  Zsombori Katalin
  0736-102-688, katalin.zsombori@caritas-ab.ro 

  Kapcsolat

  Telefonszám: 
  0751-140.067