Languages

Culorile Caritas: angajament și umanitate

• 30 Decembrie 2019
    comentarii

Anul 2020 va fi an jubiliar pentru Caritasul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, deoarece se împlinesc 30 de ani de când stăm alături de semenii noștri, de când activăm pentru bunăstarea vârstnicilor, copiilor și a tinerilor defavorizați, persoanelor cu dizabilități și a populației rurale. Precum dr. Márton András, directorul organizației afirmă: „Caritas, asumându-și misiunea lui Isus pe pământ, s-a dedicat Omului. Pentru noi acest angajament înseamnă, ca: toate visele, planurile, succesele, dar și dificultăţile, eșecurile noastre, deopotrivă, le privim, le cântărim și le dezvoltăm din această perspectivă. Credem că, intenţia de a ajuta poate avea doar atunci finalitate și justificare, dacă i se poate atribui o voce umană, un chip uman nemijlocit și personal.”

Dorim să ne amintim de acești treizeci de ani, fără a fi exhaustivi, aruncând o privire alături de programele noastre obișnuite zilnice, la unele dintre evenimentele mai semnificative ale anului trecut. Acest lucru ne oferă puterea de a face față provocărilor Anului Jubiliar, dorind beneficiarilor, partenerilor noștri, colegilor voluntari și angajați un An Nou binecuvântat de Dumnezeu!

Chiar la începutul anului 2019, am invitat cetățenii din Gheorgheni, județul Harghita la Cafeneaua Alzheimer pentru o serie de întâlniri și prelegeri în care persoanele interesate, rudele bolnavilor de demență și personalul din sănătate au avut posibilitatea de a obține informații utile cu privire la dimensiunea demenței. Constatăm că persoanele în vârstă cu demență îmbătrânesc fizic, dar psihic trăiesc mai ales în trecut, în copilărie, în tinerețe. Tot în Gheorgheni, doi dintre colegii noștri s-au oferit voluntari pentru a înființa un grup de sprijin pentru pacienții cu cancer.

În prima jumătate a anului trecut, precum și lumea catolică din țară, întreaga noastră organizație a fost cuprinsă de emoția de așteptare: ne pregăteam pentru vizita Papei. Ne-am pregătit atât spiritual, cât și practic, deoarece întreaga comunitate, de la directorul spiritual până la voluntari, a primit o misiune. Pr. Sajgó Balázs, directorul nostru spiritual, a fost între cele trei persoane desemnate de Arhiepiscop, care au fost principalii organizatori ai vizitei, iar voluntarii noștri au ajutat la fața locului, în timp ce Casa Jakab Antal și personalul acestuia au servit prânzul Papei și o odihnă scurtă. Desigur, am organizat și un grup mare de pelerini pentru această întâlnire istorică de la Șumuleu Ciuc.

Vara înseamnă aventuri și tabere pentru copii, concedii de odihnă pentru adulți, dar acesta nu este atât de natural pentru toată lumea. De aceea, am încercat să organizăm programe de vacanță în toată Transilvania, să ducem copiii și adulții în excursii, sau măcar atmosfera taberelor să aducem la ei. Mulți dintre copii noștri s-au alăturat unei inițiative extraordinare pe care o numim pur și simplu Corul Superar - o metodă inovatoare de predare venită de la Viena, bazată pe multă mișcare, joc și bucuria muzicii.

Pe lângă organizarea unor campanii de conștientizare și sensibilizare, precum și a programului colorat și diversificat cu ocazia Zilelor Prematurilor, toamna s-a petrecut sub egida întâlnirilor și conferințelor profesionale. Conferința  „Împreună pentru persoanele cu dizabilități” organizată la Miercurea Ciuc a ajuns la al 13-lea ediție, iar a doua oară cu aproape 150 de participanți la Odorheiu Secuiesc am ținut conferința „Romi într-o societate mai incluzivă”. Pentru prima dată am îndrăznit să atingem un subiect care necesită curaj din partea specialiștilor, dar am constatat că a avut și un interes mare: peste o sută de persoane au luat parte la prelegerile și workshopurile conferinței „Aici și dincolo de violență”.

Am fost implicați și continuăm să participăm cu un rol major în mai multe proiecte: cum ar fi proiectul „O şansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureş” finanțat de UE, care vizează reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Pe lângă un schimb larg și variat de experiență cu partenerii noștri maghiari, spanioli și bulgari, obiectivul principal al proiectului „Pregătirea tinerilor pentru lumea muncii”, finanțat de Fondul Norvegian și SEE, este formarea și integrarea profesională a tinerilor defavorizați. În ultimul an școlar, metode noi și moderne de predare au fost puse în practică la Școala Gimnazială Kun Kocsard din Ojdula, județul Covasna, în cadrul Programului Regional DARE, într-un parteneriat al mai multor ONG din România, Austria, Republica Moldova și Ucraina.

Suntem mândri de colegii noștri premiați: Péter György, directorul departamentului sociomedical, a fost premiat de către Ministerul Resurselor Umane din Ungaria pentru activitatea sa profesională deosebită, și pr. Sajgó Balázs, directorul spiritual a primit Medalia Comemorativă Márton Áron de la Consiliul Județean Harghita pentru activitățile sale extraordinare de organizare și formare a comunității.

Este foarte important pentru noi să ne bucurăm de încrederea comunității în care ne desfășurăm activitatea și să îi implicăm în această lucrare. În apelurile noastre din anul trecut, oamenii au arătat în repetate rânduri că sunt solidari cu semenii lor din situații mai dificile: ca voluntari care au venit și au participat la diverse activități, dar și ca donatori.

Un bun exemplu de voluntariat a fost ediția al 16-lea al taberei de muncă. De această dată Lunca de Sus din județul Harghita a găzduit aproape o sută de voluntari, care timp de o săptămână s-au făcut utili pentru locuitorii frumoasei văi Ghimeșului: au zugrăvit, au renovat garduri și au cărat lemne de foc în școli, au curățat și au cartografiat cimitirul, s-au ocupat de micii școlari locali, și multe altele.

Resursele necesare pentru activitatea și serviciile noastre sunt obținute printr-un efort destul de mare. La fel ca la o gospodărie de țară, ne menținem pe mai multe picioare: principalii noștri parteneri din punct de vedere financiar sunt consiliile locale și județene, administrația centrală, susținători din occident, mici și mari antreprenori entuziaști și persoane fizice.

Cei din urmă au dat dovadă de spirit donator, când printr-o campanie de SMS am cerut o masă caldă pentru 700 de copii, dar și în apelurile noastre repetate în fiecare an: „3,5% devine bucurie!” campania de direcționare a impozitelor de venit, „Un million de stele pentru nevoiași” organizată în 12 localități, în colecta tradițională de Sfânta Elizabeta, în care în acest an am solicitat sprijin pentru educația copiilor. Chiar la începutul anului, din colecte dedicate am ajutat cu vouchere pentru achiziționarea de materiale de construcție 117 de familii din județul Covasna, afectate în urma inundațiilor din 2018, care nu au primit nici un sprijin guvernamental.

Alăturarea cetățenilor în campaniile noastre și rezultatele confirmă faptul că activitățile pe care le facem nu sunt în zadar. Prin urmare, în ciuda tuturor dificultăților financiare, ne angajăm să ne menținem serviciile, căutând oportunități în care organizația noastră să se reînnoiască, să evolueze și investițiile noastre să nu se oprească.

În ultimii doi ani, strategia și structura internă a departamentului social al organizației noastre au fost regândite și se află în reorganizare. Dar și în departamentul sociomedical, în îngrijirea la domiciliu căutăm în mod constant forme noi, inspirative de autoorganizare care ne pot îmbunătăți funcționarea, iar imaginea nouă a Școlii Caritas, mai recent Centrul de formare pentru adulți, este în dezvoltare.

Lucrări de renovare și construcție au fost, de asemenea, efectuate în ultimul an: astfel, clădirea Casei Jakab Antal și împrejurimile sale au fost în mare parte renovate și modernizate pentru a primi și oferi spațiu pentru diverse evenimente, traininguri, conferințe, programe de pelerinaj, exerciții spirituale și întâlniri. La Tîrgu Mureș a fost construit un nou sediu, centru pentru inovație socială și calitate a vieții, care va asigura căminul potrivit pentru programele noastre - sperăm să o predăm la începutul anului jubiliar. Ambele investiții au fost finanțate de Guvernul Maghiar.

Așteptăm cu încredere noul an aniversar și ne angajăm să depunem toate eforturile pentru a ne îndeplini bine responsabilitățile asumate. „Când Dumnezeu a coborât la noi prin Isus Hristos, atunci a ales în mod deliberat destinul uman... Dar, ne-am întrebat oare, ce înseamnă această soartă umană? Nu este greu de ghicit, dacă privim în jurul nostru: sărăcie, greutăți, suferință, luptă. Da, chiar și luptă. O luptă care transformă sărăcia, greutățile și suferința. Aceasta este cu adevărat o veste bună: Dumnezeu este cu noi, în noi și funcționează prin noi, dacă ne trăim viața conștientizând acest lucru.” – spune pr. Sajgó Balázs, directorul spiritual al Organizației Caritas Alba Iulia.

Molnár József

LĂSAȚI UN COMENTARIU