Languages

Ziua romilor la Sîngeorgiu de Mureş

• 13 Aprilie 2018
    0 comentarii

Ziua romilor la Sîngeorgiu de Mureş a avut loc pentru a treia oară pe 12 aprilie. Organizatorii evenimentului sunt Primăria Sîngeorgiu de Mureș în parteneriat cu Asociația Divers, Caritas Alba Iulia și Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe”.

Evenimentul s-a deschis cu rugăciunea reprezentanţilor clerului care au cerut binecuvântarea Domnului pentru eveniment şi pentru participanţi, apoi au cântat împreună cântecul Laudate omnes gentes, laudate Dominum. Preotul catolic Baricz Lajos a accentuat faptul că toţi suntem copiii lui Dumnezeu şi comunitatea noastră aşa de frumoasă precum florile pajiștii.

Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul comunei Sîngeorgiu de Mureş i-a salutat pe romi în limbile română, maghiară şi romă. A menţionat că precum sărbătorim ziua naţională a României şi sărbătorile maghiarilor, astfel sărbătorim împreună şi ziua internaţională a romilor. După părerea primarului, această sărbătorire comună îi aduce împreună pe naţiuni precum rugăciunea. Faptul că sărbătorim împreună, ne apropie mai mult, cunoaştem cultura, limba, tradiţiile, muzica, dansul celuilalt. Şi cu cât ne acceptăm mai mult, cu atât devenim locuitori mai toleranţi şi mai iubitori ai comunei. Acest lucru dorim şi prin proiectul mare pe care l-am câştigat (O şansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureş), să nimeni nu aibă prejudecăţi în această comună. Eu sper că vom demoli aceste ziduri şi vom construi poduri – a declarat domnul primar.

Cu ajutorul solistului Gábor Andris, cei prezenţi au cântat imnul romilor Gelem gelem şi imnul regional Verde-i pădureaverzi și munții cu ajutorul lui Szántó Árpi.

În cadrul evenimentului a fost prezentat un filmuleţ despre istoria romilor în care a fost menţionat trecutul furtunos al romilor şi faptul că au parcurs un drum lung de la sclavie şi persecuţie ca azi să activeze în domeniul sănătăţii, educaţiei, politicii etc.

Koreck Mária, preşedintele Asociaţiei Divers crede că în viaţa unei naţiuni este foarte importantă limba pe care o vorbeşte, astfel un scop al proiectului deja menţionat va fi prezentarea istoriei şi a limbii romani celor care nu sunt familiari cu aceste ele. Totodată Koreck Mária a anunţat că sunt locuri de muncă vacante în zonă: Un antreprenor a oferit mai multe locuri de muncă. Depinde de Dumneavoastră să dovediţi că doriţi să lucraţi.

Cei mai tineri pe scenă au fost elevii programului Şcoală după şcoală, ei au recitat o poezie de la Majtényi Erik. Copiii harnici au dovedit că hărnicia lor chiar dă roade, atrăgând atenţia părinţilor asupra importanţei educaţiei copiilor.

Au apărut pe scenă Trandafirii Sălbatici din Sîngeorgiu de Mureş şi Trandafirii Încinşi din Cotuş, muzica a fost asigurată de Szántó Árpi, Varga Gyula şi Gábor Andris. La sfârşit a urmat dans comun şi masă.

(Márton Kinga Izabella)

References