0321, Down-világnap a Csíki Játékszínben

Március 21-én ünnepeltük első alkalommal Csíkszeredában a Down-szindróma Nemzetközi Világnapját. A Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató és Fogyatékkal Élőket Támogató Programjának munkatársai színes rendezvénnyel tették emlékezetesebbé a 2012-től hivatalossá vált világnapot.

Hatalmas játszótérré alakult át március 21-én a Csíki Játékszín. Különleges vendégek érkeztek a színház épületébe. Hargita megyében élő Down-szindrómás gyerekek, fiatalok és családtagjaik ünnepeltek együtt. Tőlük volt víg és hangos egész nap a színház.
Színes program várta az érdeklődőket. Az ünneplést Kádár Kristóf gyergyószentmiklósi kisfiú kezdte édesanyjával közös mondókázással. Mihály Noémi Fanni székelyudvarheyli kislány énekelt a közönségnek. A csíkszeredai Manó Tanoda iskolás csoportja a “Kiskakas gyémánt felkrajcára” című mesejátékkal, az óvodások pomponos tánccal örvendeztették meg társaikat.
A sorból nem maradhattak ki a csíkszeredai Szent Ágoston Nappali foglalkoztató fiataljai sem. Ők közös táncukkal könnyekig hatották a közönséget.
Deák Réka marosvásárhelyi bábszínész „Dád a dada” bábelőadásával tette még vidámabbá programunkat. Fellépett a Fantasy tánccsoport Imre Andrea vezetésével. Az utolsó műsorszámukban közösen táncoltak Down-szindrómás fiatalokkal és gyerekekkel.
A nap végén Gábor Endre, Meckl Antal és Gál Zsolt, a Márton Áron Gimnázium diákjai, teremtettek jó hangulatot zenés műsorukkal.
Az előtérben játéksarok, arcfestés, kézműves foglalkozás, Down-shop és bábkészítés színesítette a programot.  A szünetekben szülők ismerkedtek egymással, barátságok kötödtek a különböző településekről érkezett gyerekek, fiatalok között.
Több fiatal a nap végén úgy köszönt el a szervezőktől, hogy “jövőre is találkozunk!”. Remélhetőleg hagyományt tudunk ebből teremteni!
Ma körülbelül minden 800. csecsemő Down-szindrómával születik. Fontos, hogy a szüleiket bátorítani tudjuk ezen a hosszú úton, gyermekeiket pedig ünnepelni, azért mert vidámabbá teszik szürke világunkat. A célunk az volt, hogy megünnepeljük: együtt élünk a világon Down-szindrómások és Down-szindróma nélküliek. Idén több mint 50 Down-szidrómással és családjaikkal ünnepeltünk, jövőre, reméljük, még többen csatlakoznak hozzánk.
A sikeres rendezvény lebonyolításáért hálás köszönet önkénteseinknek, munkatársainknak, Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Csíki Játékszín vezetőségének. (Váta Emese)