10. Fuss Neki eredmények

A Fuss Neki egyedi adománygyűjtő program Székelyudvarhelyen, amely a helyi civil szervezetek törekvéseihez segíti előteremteni a szükséges pénzalapot. Civil szervezetek, adományozók, továbbá önkéntesek vesznek részt az akcióban, amelynek csúcspontja egy sportesemény, a közös futás, biciklizés. Erre tavaly október 10-én került sor.

A Caritas székelyudvarhelyi munkaközössége kihasználva a lehetőséget célul tűzte ki, hogy egy integrációs programot kínál fel egészséges fejlődésű és sajátos nevelési igényű kisgyerekek és fiatalok számára. Ennek megvalósítására szükségünk volt szakemberek bevonására, kézműves alapanyagok beszerzésére, valamint a kültéri mezítlábas pálya befedésére. A programsorozat megvalósult, élménnyel, feltöltődéssel, új kapcsolatokkal gazdagodott minden résztvevő.

A projekt ideje alatt három programot kínáltunk fel a hozzánk járó gyerekeknek és családjaiknak. A lúdtalpas és  fogyatékkal élőket támogató csoportok közösen alkothattak, szülői  jelenléttel.

Ezek időtartama 3 órás volt. Kézműves tevékenységek voltak ezek: nemezelés, gyurmázás, festés. Mindhárom alkalommal szakemberek által vezetett tevékenységről beszélhetünk.

Az első alkalommal, karácsony előtt, Márton Éva-Réka nemezelő szakember vezetett be a gyapjú csodálatos világába. Ekkor hangszerlabdákat vihettek haza a gyerekek.

Második alkalmunk a farsangi időszakban volt. Sándor Gabriella süthetőgyurma szakértővel hűtőmágneseket készítettünk.

Harmadik alkalommal Lőrincz Imre Levente festő segítségével csodálatos képeket készíthetek a gyerekek különböző technikákkal. Erre az alkalomra húsvét előtt került sor.

Szerettük volna ezek a tevékenységek egy részét a kinti fedett pályánk alatt felkínálni, hisz nemcsak kézzel, de lábbal is készültek alkotások. Sajnos ezt az időjárás viszontagságai nem engedték meg. Minden alkalom egy vezetett résszel kezdődött, ahol a gyerekek és szüleik egymásra hangolódtak, megismerkedhettek a különböző eszközökkel, interaktív játékokkal fűszerezve. Átmozgatódott minden kicsi kéz, láb. Majd különböző szigetekre volt lehetőség ellátogatni, ahol a gyapjú sokféle felhasználási módjával, a gyurma csodálatos anyagával, a festékek alkalmazási lehetőségeivel ismerkedhettünk meg. Ezzel párhuzamosan készültek a hangszerlabdák, hűtőmágnesek, festmények. Kisebb csoportokba alakultak a gyerekek szüleikkel, a tipikusan fejlődő gyerek mellé bizonyosan került egy sajátos nevelési igényű gyerek. Közösen oldottak meg feladatokat, egymást támogatták, segítették, osztoztak örömükben. Minden alkalommal, örömmel láttuk, ahogy a gyerekek, fiatalok kapcsolódnak, kötődnek egymáshoz. A kéz-láb torna által az optimális fejlődés lehetőségét is biztosítottuk. Hosszútávon a megmaradt eszközöket aktívan használjuk foglalkozásainkon, illetve a mezítlábas pályánkat is sokkal aktívabban igénybe lehet venni. Most már használni lehet napsütésben, lágy esőben is úgy foglalkozás részeként, mint szabad tevékenységként. Megszületett az igény hosszútávon az e fajta programokra.

 

Köszönjük a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak a lehetőséget, nagyköveteinknek, támogatóinknak, hogy projektünk mellé álltak!

Bokor-Péter Tímea, gyógypedagógus

 

A foglalkozásokról és a munkálatokról készült fotókat megtekinthetik az alábbi galériában.