11. Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia

Tizenegyedik éve kerül megszervezésre Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferencia. A segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény helyszínéül az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szolgál (Taploca utca 20. szám).

A 2017-es konferencia központi témája a speciális nevelési igényű fiatal felnőttek, a családból való kilépés, önálló élet megkezdése, munkavállalás. Az idei év mottója: Segíts és engedj, hogy szabad legyek! „… hogy életük legyen” ( Jn. 10:10 )

Rendezvényünk társszervezői: Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A konferencia előadásai:

• Szász-Heron Kinga: Identitás és intimitás a fiatal felnőttkorban.
  • Magdó Orsolya: Ez most komoly? – Szociális munka az iskolarendszerből kikerült felnőtt fiatalt nevelő szülőkkel.
  • György Ida: Támogass, hagyd, hogy éljek!
  • Banga Erzsébet: Egyensúlyérzés vagy bizonytalanság.
  • Ft. Bodor Attila: „Nehéz ajkú, nehéz beszédű ember vagyok” (Kiv 4,10) – A fogyatékosság képe és a fogyatékossággal élők társadalomba való kilépése a Biblia tükrében.
  • Dászkel Ildikó: Állami gondozásban élő, enyhe értelmi sérült fiatalok munkaerő piacon való elhelyezkedése Csíkszeredában.
  • Szász Hunor: Az egészséges táplálkozás, különös tekintettel a különböző fogyatékosságokra.
  • Nagy Enikő (Kriszta nővér): Kett módszer – A kéz, a szív és a fej egységes képzése
  • Dr. Tallián Krisztián: A felnőtté válás kihívásai a pszichiáter szemszögéből.
  • Antal Róbert: A szociális és fogyatékosságügyi jogszabályok rövid áttekintése.

A konferencia műhelymunkái:

• Nagy Enikő (Kriszta nővér): Kett módszer – A kapu, mint szimbólum
  • Banga Erzsébet, Bodoni Tünde: Miért nem értik, amit mondok? Könnyen érthető kommunikációs módszerek a fogyatékossággal élő személyekkel való munkában
  • Deák Réka: Bábu Műhely: Bábszínház a mindennapokban
  • Dr. Tallián Krisztián: A mentálhigiénés tevékenységek mindennapjai
  • Makkai Péter, Olcsvári Tünde: Támogatott foglalkoztatás, pályaorientáció
  • Szász Hunor: Optimális táplálkozás a fiatalok életében.

A konferenciára regisztrálni IDE KATTINTVA lehet.

Bővebb információkat Demeter Zsuzsa kolleganőnktől kaphatnak: 0751-140.067, zsuzsa.demeter@caritas-ab.ro

A konferencia támogatói: Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.