17 pedagógus, 270 gyerek, 110 szülő

Közös projektmunka a csíkszeredai Petőfi Sándor Iskola és a Gyulafehérvári Caritas együttműködésében

Május 26-án kiértékelő zajlott Csíkszeredában a Petőfi Sándor Iskola és a Gyulafehérvári Caritas közös projektjéről, amelyet a Szülőföld Alap támogatott. Projektmódszereket sajátított el 17 pedagógus, megismerkedtek a Caritas tevékenységekkel és „Jót tenni jó!” mottóval pályázatokat írtak, amelyeket január és május között meg is valósítottak.
17 pedagógus, 270 gyerek és 110 szülő kapcsolódott be a közös munkába. Az önkéntesség jegyében zajló tevékenységek között volt, számítógépes tanfolyam, amelyet a diákok tartottak a nagyszülőknek, volt beteglátogató csoport, de szórványvidéki iskolás gyerekekkel való kapcsolatépítés, közös programok, kirándulások a Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői, valamint a csomortáni Csángó Ház lakóival közösen.
Fogyatékkal élők programjaiba kapcsolódott be több osztály is, önkéntesen segítettek be az Őrangyal programok megszervezésébe. Sikeresek voltak a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ sérült fiataljaival közösen tartott tornaórák. Amint a kiértékelőn a tornatanárok elmondták, nagyon féltek vállalni ezeket az órákat, mert nem tudtak, mivel találják szembe magukat, egyiküket a „másság” nagyon megviselte, és azt mondta, nem tudja folytatni. De a sérült fiataloktól kapott szeretet győzött, az öröm az arcukon a tornaóra alatt meggyőzte a tanárnőt, hogy folytassák a tornaórákat.
A diákoknak szintén nagy élményt nyújtott megtapasztalni a közös együttléteket, például a Manó Tanodában, ahová mikor bementek, félénken megkérdezték a tanító nénit, hogy „ezt a betegséget el lehet-e kapni?” . Hagyományőrző előadást is több helyszínen mutatott be az egyik osztály, időseknek, valamint az záróünnepségen is. Volt olyan osztály, akik a projekt népszerűsítésében vállaltak szerepet, saját kezűleg készített ajándékokkal lepték meg az utcán az embereket, és szórólapozási akcióban vettek részt. Munkájukról kisfilmet készítettek, valamint honlapot hoztak létre, ahová, csak pozitív dolgok kerülhetnek fel, olyan történetek, amelyek a jóságról szólnak.
Kiss Ernő, a Petőfi Sándor Iskola igazgatója elmondta: elsősorban a lehetőséget köszöni, hogy az iskola partner lehetett ebben az újszerű kezdeményezésben. A gyerekekben és a pedagógusokban is megmozdult valami, valami, ami még a szülőket is bemozdította és ezért nagyon büszke rájuk. Márton András Caritas-igazgató pedig Csipike példáját idézve szólt a gyerekekhez, akikben még jobban megerősítette, hogy inkább jónak lenni jó, mint gonosznak. Majd a projektben résztvevő osztályok pedagógusainak adott át okleveleket, gratulálva a szép munkákhoz.
A projektmunkát Gábor Zsuzsa projektkoordinátor fogta át, aki úgy döntött, hogy a díjazásnál nem lehet a „jót”kicsinek vagy nagyobb jónak díjazni, így az iskola két videoprojektort kapott ajándékba a Caritastól, egyiket az I-IV, másikat az V-VIII osztályok vehették birtokukba.

Ha jelképesen le is zárult a projekt szerinti munka, több osztályközösség jelezte már, hogy a kiépített kapcsolatokat tovább szeretnék ápolni, valamint a közös tevékenységeket továbbvinni, kiterjeszteni. „Mind a gyerekek, mind a felnőttek megtapasztalták, hogy adni jó, és ez feltöltődést jelent mindannyiuk számára. A gyerekek és pedagógusaik, valamint a szülők lelkesedését látva elmondhatjuk, hogy a projekt elérte célját: a gyerekek szociális érzékenységének erősítését, a közömbösség kiküszöbölését, a gátlások feloldását és az önkéntességnek, mint értéknek a megtapasztalását” – foglalta össze Gábor Zsuzsa. (Kelemen Eleonóra)