5-10 éve is van annak, hogy alig mozdultak ki a faluból

Kirándultak a csatószegi és szentsimoni idősek

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának munkatársai Hargita Megye Tanácsának támogatásával június 16-án egésznapos kirándulást szervezett a Csatószegen és Szentsimonon működő idősek csoportjaiba járók számára. A program nagyon sűrű volt, hisz az volt a célunk, hogy egy nap alatt minél több szellemi kincset, örökséget megtekintsünk, és mindezek mellett a természet adta csodákban is gyönyörködhessünk.
Első megállónk, a Nyergestető után Kézdiszentlélek híres templomát tekintettük meg, ezt követően a csapat nagy része, köztük két 80 év fölötti néni is elzarándokolt a Perkő kápolnához, ahol a történelmi múlt felidézése mellett páratlan látványban volt részünk. Következett Kézdivásárhely, ahol a város nevezetes helyszíneinek megtekintése után az ipari és céhtörténeti múzeumban a régi jellegzetes mesterségeket megörökítő kiállítások mellett a népviseletbe öltöztetett babákat csodáltuk meg.
Ezt egy közös ebéd követte, majd utunkat Alsócsernáton fele vettük utunkat, ahol a Haszmann Pál Múzeum varázslatos világában a skanzen és mezőgazdasági gépészeti kiállítás mellett a magyar öntöttvasművesség, technikatörténeti tárgyak, és egy teljesen átfogó, a hajdani falusi élet minden tartozékát bemutató kiállítás, illetve a helytörténeti kiállítás megtekintése által számtalan régi emlék elevenedett fel a résztvevőkben.
 
Közeledve a Szent Anna tó fele, számtalan szebbnél-szebb népdal csendült fel a kirándulók ajkán. Felejthetetlen élmény volt ez a nap mindenki számára, hisz többen is elmondták, hogy 5-10 éve is van annak, hogy csak ügyes-bajos dolgok intézésére mozdultak ki a faluból.
Reméljük, az elkövetkezőkben is találunk támogatókat arra, hogy hasonló élményekben legyen része azoknak, akiknek évek hosszú sora alatt keményen meg kellett küzdenie a megélhetésért, a család fenntartásáért. (Bíró Katalin)