75(+1) éves a Felső-Ausztriai Caritas

Együtt ünnepeltünk barátainkkal, partnereinkkel.

Június 10-én a templomok hosszú éjszakája részeként a linzi Mariendom egy teljes műalkotás színterévé vált. Peter Androsch zeneszerző és hangművész összművészeti alkotással ajándékozta meg a 75(+1) jubileumát ülő Felső-Ausztriai Caritas közösségét, amelynek mi is részesei lehettünk. A jótékonyság nagyszerű narratívájává alakította az amúgy sem hétköznapi templomteret, a lenyűgöző katedrálist. Fények játékával, vetítéssel, kórusokkal, kürttel, orgonával és elektronikus zenével rajzolta meg a Caritas-munkásság hatásainak skáláját az élet kezdetétől a méltó öregedésig.
Ezt megelőzően a világi hatóságok előljárói videóüzenetben köszöntötték a jubilálókat, a helyszínen pedig Manfred Scheuer, az egyházmegye püspöke, Michael Landau, az Ausztriai- és egyben az Európai Caritas elnöke, Franz Kehrer, a Felső-Ausztriai Caritas elnöke szólt a jelenlévőkhöz.


A Mariendomban.

Felső-Ausztriában a katolikus segélyszervezet a háború után 1946-ban alakult újra, mára a mintegy 3200 alkalmazottal és 1100 önkéntessel jelenleg évente 40 000 embert támogat és kísér: rászorulókat, fogyatékkal élőket, gyermekeket és fiatalokat, időseket, családokat és sok mást.

Az ünnepség második napján a házigazdák a Főegyházmegyei Caritasunk igazgatói és képviselői mellett a fehérorosz, bosnyák és cseh partnerekkel tartottak találkozót, megbeszélést a Kolping Hotel Hévíz termében. Külön-külön elhangzottak a partner Caritas szervezetek bemutatói, a kötődések és kapcsolódások a linzi szervezethez, múltbéli és jelenlegi közös projektek, tevékenységek. Továbbá a találkozón keresték és tárgyalták a lehetséges válaszokat a jelenlegi válságos helyzetekre, az egyáltalán nem könnyű kihívásokra.


Partnerek találkozója.

Munkánkat és szervezeti fejlődésünket nagymértékben köszönhetjük a Felső-Ausztriai Caritas tevékenységének és lojális, kitartó odaadásának. 1990-ben, egy jelentős romániai segélyakció után, a linziek szisztematikusan építették fel a nemzetközi segélyezést – a mai napig adományokkal, de főleg a számunkra felbecsülhetetlen szakmai tudással támogatják a fenntartható szeretetszolgálat tervezését és megvalósítását.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyéből a Caritast kilencen – e cikk szerzőjével együtt, képviselték:

Christoph Mülleder, Magyari Vencel, Mathias Mühlberger, Balla István Péter, Récsei Mária, Fechita Marika, Kerezsi Hajnalka, Ludescher László, Kedves Mária, Márton András, Sigried Spindlbeck.

Isten éltessen Linzi Caritas!

Molnár József