96 önkéntes, 2200 munkaóra, 4 találkozás a medvével = XIV. Caritas Önkéntes Tábor, Tusnádfürdő

A munkatábor formában megszervezett Önkéntes Tábornak idén Tusnádfürdő adott otthont. A festői környezetben számos élménnyel gazdagodtak a Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szucseáva és Hunyad megyékből érkező önkénteseknek.

bár a messzebbről érkezettek már hazamentek, de azért szép számban maradtak a zárásra

Idén 96 önkéntes Tusnádfürdő 13 pontján tevékenykedett négy napon keresztül. A munkák nagyobb része közterek felújításából állt, így megújult a piactér és a mellette található filegória, a katolikus templom melletti kerítés és oszlopok, a sétány és az emlékpark körül található padok, villanyoszlopok és szemetesek, a Jókai és Sólyom utcáknál található lépcsőkorlátok, a Sólyom sétány melletti játszótér, valamint a vonatállomáshoz közeli híd korlátja is.

A hét során a helyi iskolában nappali gyerekfoglalkoztató programokkal tették színesebbé a Caritas munkatársai és önkéntesei a helyi kisiskolások nyarát, ahol első nap még csak 10, második naptól viszont több mint 30 gyerek kacagásától volt hangos az udvar és az épület.

A Szent László Gyermekotthonban is segítettek az önkéntesek a tűzifa elrakásában és a fatartó, valamint a korlátok lefestésével. A fentiek mellett megújult a „papok feredője” is, kihelyezésre kerültek utcai jelzőtáblák, amelyek a jövőben a biztonságosabb közlekedést szolgálják majd, és a Tusványosi Nyári Szabadegyetemnek is helyet adó camping területén is megtisztult a zöldövezet, a sportcsarnok és az út mente.

A munkapontokon önkénteseink 75 ecsetet, 24 drótkefét, 21 liter oldószert, 35 m csiszolópapírt, 138 liter olajfestéket, 82 liter faápoló szert és 200 db kesztyűt használtak el, amelyet a helyi önkormányzat biztosított. 

Az önkéntesek a munka mellett – ha már Tusnádfürdőn voltak – találkoztak a medvével is, voltak élményfürdőzni, szerveztek nekik táncházat, tanultak nemezelni, és még sok más színes programon vettek részt. Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala mellett több helyi vállalkozó, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, valamint a Bethlen Gábor Alap is támogatta a tábort. Köszönjük!

     

Köszönjük továbbá a támogatást a Caritas – Vidékfejlesztésnek, a Harmopan Rt-nek, az O3Zone Hotelnek, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának és a Szent László Gyermekotthonnak!

További képek: ITT

(Pápay Kamilla)