A bábok különleges világa

Bábművészek, no meg a bábok foglalkoztak a csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató sérüléssel élő fiataljaival.

Deák Réka a marosvásárhelyi Ariel színház bábművésze látogatott újra hozzánk a napokban, ezúttal Husam Abed, szintén bábművész kíséretében. Szép és tartalmas programmal örvendeztették meg a Foglalkoztató sérüléssel élő fiataljai és munkatársait.

A foglalkozást egy vidám, mozgásos, ismerkedő játékkal kezdtük, amitől hamar feloldódtak a fiatalok, még a visszahúzódóbbak, félénkebbek is. Majd életre kelt a szék támláján egy kisebb báb, amely emberi hangokat utánzott, vidám hangulatot teremtve. Néhány perc múlva kibújt a zsákból a nap főszereplője, egy mozgatható, nagyon vidám fabábu, János, aki személyesen ismerkedett a fiatalokkal, meg lehetett simogatni, mozgatni. Mindegyikük nagy érdeklődéssel fogadta, de ugyanakkor néhányan, akárcsak a kisgyerekek megijedtek a közelségétől.

A foglalkozás bábkészítéssel folytatódott. Újságpapírból papírbábokat készítettünk hajtogatással és ragasztással. Minden fiatalt sikerült bevonni a foglalkozásba, együttműködőek voltak és nagyon örültek a sikernek.

A bábkészítés után a fiatalok az általuk készített báb bőrébe bújva saját élethelyzeteiket jelenítették meg a bábművész segítségével. A történetek eljátszása a beszédfejlesztés, a problémamegoldás és belső világuk feltárása terén is hatékonyak voltak. Sokkal nyitottabban fejezték ki érzéseiket, vágyaikat és félelmeiket, ami esetenként irányt mutathat a segítségnyújtásban.

János báb megállás nélkül sétált a folyosón, de a tükör előtt is sokat időzött, Răzvannal kettesben. Boti nem tudta levenni a szemét a bábról boldogságában, de az édesanyjának is repesve mutatta be.

Egész foglalkozás alatt a fiatalok oldottak, együttműködőek és vidámak voltak. Köszönet érte Deák Rékának és Husam Abednek! (Antal Gabriella, Váta Emese)