A Budvár negyedben állt a bál

Már hetek óta valami nyugtalanító, de édes várakozás jellemzi a székelyudvarhelyi Budvár negyedben élő roma gyerekek napjait. Februártól elkezdődött a visszaszámlálás.

Ez az időszak azonban nem a passzív várakozást jelentette, hanem azt, hogy az apróságok szüleikkel együtt készülődtek a várva várt farsangi mulatságra. A gyerekek a különböző hősök, szépséges királykisasszonyok bőrébe kívántak belebújni. Hogy ez az álmuk valóra váljon, a szülők csemetéikkel együtt készítették el a farsangi jelmezeket. Így a szülők a ruhatervező, szabó és varró „szerepét ölthették magukra.ˮ Volt ahol a ruha átalakításra szorult, máshol pedig csak a kiegészítőket kellett elkészíteni. A farsangi hangulatnak megfelelően a szülők az osztálytermet is igazi díszbe öltöztették.

Most már minden készen állt a farsangi mulatságra, amelyet a kicsik és a nagyobb korosztály hely szűke miatt külön napokon, február 17 és 21-én tartott. A szülők most első alkalommal vehettek részt az iskolában megszervezett farsangi mulatságon. Büszkén tekintettek gyermekeikre, akik verssel és énekszóval nyitották meg a karnevált. Ezt követően a gyerekeket egy különleges ajándékkal leptük meg: mindannyiuknak kipingáltuk az arcát, természetesen arcfestékkel. Nagy volt az öröm. Sokan még az eszem-iszomtól is tartózkodtak, csakhogy megőrizhessék a festéket az arcukon. Természetesen nem maradt el a táncolás, mókázás. A gyerekek a kedvenc slágereikre ropták, minket is bevonva a közös táncba. Táncoló cipellők kopogása, és jókedvű gyerekek vidám hangja töltötte be az egész iskolát.

(Leskó Barbara, Imre Bernadett)