A család a szeretet forrása

Napjaink társadalma felgyorsult, időhöz kötött lett, ezzel szemben a család a biztonság és a béke szigete kell legyen. A külvilág felületes, felszínes, ezzel szemben a család az őszinte kommunikáció és a párbeszéd helye kell legyen, ahol egymást tisztelik, szeretik és elfogadják.

Családok ma és holnap, ez volt a témája annak a családi napnak, amelyet a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata szombaton szervezett meg első alkalommal a Petőfi utcai Caritas központban, ahol közel 80-an résztvevőt regisztráltunk. A legtávolabbi résztvevőnk Kolozsvárról érkezett egy 7 gyerekes édesapa.

A helyi önkormányzat részéről Antal Attila alpolgármester köszöntötte a családokat, úgy, mint édesapa és, mint városvezető.

A rendezvényre kilátogató családok, kicsik, nagyobbak és a szülők is egyaránt jól érezték magukat, hiszen a programot úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelő tevékenységet.

„Hargita megyében nyolcadik éve szervezünk Családi napot. Csíkszeredában ez volt az első alkalom, melyet az érdeklődő családok tettek színesebbé. A családok gazdasági tevékenysége arra szűkült, hogy a családtagok közösen dolgoznak a család létfenntartásáért és közös céljainak eléréséért, ez viszont a családban eltöltött idő rovására megy. Ezt az időt nem tudjuk pótolni, de célunk, hogy a rendezvény programjain keresztül a szülők olyan mintákat kapjanak, melyeket szabadidőben, otthon is kamatoztatni tudnak és a közösen megélt élmény erősítse a családi kapcsolatokat.”- mondta Vargyas-Moni Gabriella, a Családsegítő Szolgálat Hargita megyei koordinátora.

A szombati családi napon gyönyörű volt az idő, ez azért is fontos, mert voltak olyan foglalkozások (pl. gyerekeknek piramisépítés, halászás, kézműves foglalkozás, különböző közösségépítő játékok), amelyek a központ udvarán zajlottak. Amíg a szülők egy tematikus beszélgetésen vettek részt, addig a kicsiknek a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató központ munkatársai tartottak játékos, mozgásfejlesztő gyakorlatokat.

A szülőknek szervezett műhelymunkát Ft. Szénégető István marosvásárhelyi plébános, családpasztorációs lelkész tartotta, a család megtartó erejéről, a társadalomban betöltött szerepéről és törekvéseiről.

A délelőtti tematikus programok után kint az udvaron mindenkit meleg ebéddel vártunk, egy 80 literes nagy üstben rotyogott a finom pityókástokány. Miután jól laktunk, elkezdődött a délutáni családi vetélkedők sorozata, amelyen gyerekek a szüleikkel egyszerre vettek részt egy-egy tevékenységen: voltak olyan feladatok, melyet a szülők csak a gyerekeik segítségével tudtak megoldani, és fordítva. A délután egyik érdekessége volt a tojásbomba csapatjáték, amelyen a családok egymással vetélkedtek: nyers tojásokat kellett becsomagolni úgy, hogy feldobva 3 méter magasba és visszaesve a földre, épen maradjanak a tojások. A szülők és gyerekeik is élvezték ezeket a játékokat, melyeknek nem titkolt céljuk a család összekovácsolása, egymás értékeinek jobb megismerése, egymásra figyelés, játékos együttlét, csapatépítés.

A családi nap szentmisével zárult, melyet a Caritas Központ nagy termében tartottunk meg, itt Szénégető István plébános a résztvevők kiértékeléseiből, visszajelzéseiből építette fel prédikációját. A szentmisét a csíkszeredai Gyertyaláng ifjúsági ének- és zenecsoport tette meghittebbé, ünnepélyesebbé.

A családi nap közös csoportképkészítéssel zárult. A jelen lévő családok megígérték, hogy jövőre is szívesen részt vesznek a programon. Ez is a célunk, hogy hagyományt teremtsünk: minden évben legyen egy olyan nap Csíkszeredában, ami csak a családról szól, egy nap, ahol együtt tud játszani apuka a gyerekével, ahol különböző közösségépítő tevékenységek révén egymásra tudnak figyelni a családtagok.

Köszönjük a Hargita Megyei Tanács és Csíkszereda város Polgármesteri Hivatalának támogatását, és a Caritas önkénteseinek a kitartó munkáját.