A családom napja

A Gyulafehérvári Caritas munkatársai ebben az évben is több Hargita megyei településen szerveztek családnapot. Székelyudvarhelyen, Máréfalván, Farkaslakán, Székelyszentléleken, Kisgalambfalván, Siménfalván és Zetelakán közel 250 gyereket és azok családját sikerült bevonni a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a helyi Önkormányzatok által támogatott rendezvényekbe.

A közös megnyitóban Sándor István-Isú ecsetelte a program fontosságát – mint elmondta – a mai rohanó világban sokszor eldolgozunk az igazi célunk mellett, és nem sok minőségi idő jut egymásra. Kiemelte, hogy a család egy rendszer, egy gépezet, és ebben a gépezetben bármilyen hatás éri valamelyik tagot, alkatrészt, az kihat az egész gépezetre, akár pozitív ez a hatás, akár negatív. Néhány családi vicc következett, majd külön foglalkozásra invitálták meg a felnőtteket és a gyerekeket. Míg a szülők az „Elég jó szülő” programban dolgoztak az újratervezésen, addig a gyerekek az érzelmeikkel tevékenykedtek és kézműveskedtek. Egy kis szünet alatt újra egymásra találtak a családtagok, és következtek a családi vetélkedők.

A családi megmérettetésen az első gyakorlat a „reggeli hol van-ok?”, ahol lekerültek a cipők, övek, gyűrűk, órák, stb. Ezeket követően egy nagy csapatban dolgoztak a családok, különböző élménypedagógiai játékokon vettek részt, itt az együttműködésen volt a hangsúly, kortól függetlenül. A csapatépülés után sikerült egy tükröt mutatni a remekelő társaságnak, melyet kivetítettek az elkövetkező időszakra. Nagy felismerések születtek, melyeket az ajándékozás utáni közös étkezésen beszéltek meg.

„Jó volt együtt nevetni és szórakozni, miközben rengeteget tanultam” fogalmazott az egyik anyuka. Köszönjük a támogatóknak és a résztvevőknek a nyitottságot.

(Sándor István-Isú)