A fiatalkori szerfogyasztás kockázatai

Az addiktológia témakörében, az alkohol- és drogfogyasztásról beszéltek a Bonus Pastor Rehabilitációs Központ munkatársai szovátai diákoknak.

A függőségről szóló tematikus programon vett részt a szovátai Domokos Kázmér Iskolacsoport 30 szakiskolás diákja, Ágoston Delinke és Kincses Enikő tanárnők osztályai. A  Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat munkatársainak, Szabó Attila és Nagy László meghívására a Bonus Pastor Rehabilitációs Központ munkatársai, Adorján Éva szociális munkás és Bartha Éva pszichológus kétórás műhelymunkát tartottak számukra  a témában. 

A szerfüggőségnek potenciálisan kitett közösséget – akik főleg kortársaik hatására, csoportnyomásra próbálhatják ki a különböző szereket – megcélzó program általános céljai a függőség fogalmának tisztázása, a drogokkal való élés megelőzése, a függőség típusainak elkülönítése, a fogyasztás hosszú távú következményeinek, kockázatainak felvázolása, a beavatkozási lehetőségek összefoglalása.

A gyakorlati jellegű, kompetens személyzettől érkező „élő” pszicho-edukáció során a szakemberek irányításával a tanulók kisebb csoportokban összegyűjtötték és rendszerezték a szerfogyasztás lehetséges okait, magyarázatait, vélt előnyeit, összetett kockázatait, hátrányait, rövid és hosszú távú hatásait, kitérve arra is, hogy miért éri meg tartózkodni például az alkohol túlzott fogyasztásától.

Az intézmény két lakójától is érdeklődni lehetett a szerhasználat csapdájáról, ahogy a drogfüggőségből vagy alkoholfüggőségből gyógyuló fiatalemberek látják. A program központi üzenetét saját élettapasztalatával alátámasztó Robi és Antal (természetesen neveiket az ő kérésükre megváltoztattuk) szavait fokozott érdeklődéssel követték a fiatalok. Leginkább talán az gondolkoztatta el a diákokat, hogy akár több százmilliós adósságokba vagy hajléktalanságba is sodorhat az ellenőrzés alatt nem tartott vagy már ellenőrizhetetlen szenvedély, mint ahogyan azt a jelenleg terápiás programon résztvevő fiatalemberek esete mutatja.

A rendezvényt támogatta Szováta Város Önkormányzata, az előadók ebédjét biztosító Domokos Kázmér Iskolacsoport, a Teleki Oktatási Központ, a Bok&Ro Élelmiszerüzlet, valamint a Dósa Hentesüzlet és a Szántó-Fülöp Pékség. (Szabó Attila)