A fiatalok 78 társadalmi-szociális problémája egy színdarabban

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Több mint hatvan személy előtt tárultak fel a fiatalok víz tükrözte arca február 21-én a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban. Az Osonó Színházműhely 59 és fél perces előadásának, az Ahogyan a víz tükrözi az arcot 567. bemutatására az Iránytű a munka világába pályaorientációs program keretében került sor. Az előadáson jelen voltak az Avram Iancu Szakközépiskola azon kilencedik és tizedik osztályos diákjai is, akik részt vesznek az Osonó és a Caritas önismereti, csapatépítő és személyiségfejlesztő tréningjében is.

Egy fiataloknak szóló táborban feltettünk egy olyan kérdést, amit szerintem nagyon ritkán szoktunk feltenni fiataloknak: Ti hogy látjátok? Ti hogyan gondoljátok? Ti milyen problémákkal találkoztok a családban, az iskolában, a társadalomban? Kilenc fiatal volt ott (9-10-11. osztályosok), és ők 78 problémát írtak nekünk össze – emlékszik vissza a darab megszületésére Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely alapítója, az Ahogyan a víz tükrözi az arcot színdarab rendezője, megjegyezve, hogy a darab mind a 78 témát kihangosítja a színház nyelvén.

A felmerült társadalmi-szociális problémák a tábori fiatalok saját, megtörtént eseményei. Az előadásban kendőzetlenül, sokszor meghökkentően nyíltan kerül terítékre a gyermekek-fiatalok családon belüli szexuális kizsákmányolása, kiszolgáltatottsága, magánya, szeretet- és figyelemhiánya, így nem meglepő, hogy – elsősorban az iskolások közül – több néző könnycseppek lencséjén keresztül követte végig az érzelmekkel teli művészi alkotást.

A darab végén Fazakas Misi beszélgetésre, kérdésfelvetésre hívta a közönséget, kiemelve a különböző történetek, jelenetek és a bennük használt, már-már szimbólummá váló kellékek (a plüssmackó, a kőtömb, a turmixgép, a napszemüveg-fejhallgató párosa) érzelemkiváltó hatását. Mint ahogy azt az életben oly gyakran tapasztalhatjuk, úgy itt is előfordult, hogy ugyanaz a kellék – példaként a plüssmackó – egészen eltérő, akár ellentétes érzéseket váltott ki egy-egy befogadóban, hisz míg valaki a játék, az öröm lehetőségét látta a mackóban, addig más a hiányt és a pótlékot.

A napszemüveg-fejhallgató párosa is erős társadalomkritikai jelleggel bír. Sokatmondó válaszokat kaptunk arra a kérdésre, hogy mit nem akar hallani a fejhallgatót viselő fiatal?
– A veszekedéseket a családban.
– A kritikákat.
– A panaszkodást és negativitást.
– A gúnyolódást.
– Mások véleményét.
– A valóságot.

Mit hall(g)atna szívesen?
– Dicséretet.
– Biztatást.
– Hogy sikerül az érettségi.
– Hogy fontos.
– A csendet.

Arra a kérdésre, hogy kinek mely jelenet emelkedett ki a többi közül, egy tizenöt éves lány ekképp válaszolt: Amikor a srác a széken állva kérte az apát, hogy engedje őt közelebb hozzá, hogy adjon szeretetet. Néha én is így vagyok a szüleimmel, hogy próbálok közelebb kerülni hozzájuk, de ők nem engedik.

A beszélgetés teret adott arra, hogy a nézők is feltehessék kérdéseiket az előadással kapcsolatban. Tudva azt, hogy az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást eddig 24 különböző országban tekinthette meg a közönség, megfogalmazódott a kérdés: Más országokban, ahol eltérő a környezet, mások a társadalmi problémák, hogyan értelmezik az előadást?

Más országokban (amellett, hogy a statisztikai számok másak) a téma, hogy a fiataljaink egyedül maradnak, az, hogy egyre nagyobb a szakadék a felnőttek meg a fiatalok között, hogy maradunk le egymásról, hogy elmagányosodás van – ez nagyon ismerős volt. Hiába egy jóléti társadalom, hiába egy jó egzisztenciában élő család, ugyanezek a problémák mégiscsak is előjönnek. Valahol belül van valami elállítódva – véli Misi.

Zárásként a résztvevők a közös találkozás eredményét egy-egy szóban így fogalmazták meg: élmény, gyerekkor, kapcsolat, ébredés, ébresztő, élet, hiány, valóság, vakság, tapasztalat, nehézség, fájdalom, őszinteség, önállóság, figyelem.

Márton Kinga Izabella

További képek az előadásról itt érhetők el.

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe