A gondviselést Istentől eltanulni

Hamarosan több erdélyi közösség ismerkedik meg a Docat-kifejezéssel – lelkipásztorok szerveznek együttléteket, ahol az egyház társadalmi tanítása lesz a központi téma. Teszik ezt azzal a céllal, hogy az emberben tudatosuljon, hogyan élheti meg kereszténységét a hétköznapokban, hogyan lehet saját életének részese, közösségének formálója.

A vízió alapja egy képzés, és az ott tapasztalt lelkesedés. A Gyulafehérvári főegyházmegye tizenöt lelkipásztora vett részt a Gyulafehérvári Caritas meghívására azon a képzéssorozaton, amely az egyház társadalmi tanítását kívánja népszerűsíteni. A kétalkalmas együttlét idegenül csengő neve multiplikátorképzés, ami nem más, mint az értékek és lehetőségek megismerése majd továbbadása.

Sajgó Balázs, a szervezet lelki igazgatója, Pápai József és Gál Juliánna humánerőforrás-menedzser valamint Balázs Katalin, a kommunikációs csapat tagja olyan programokat kínált a résztvevőknek a csíksomlyói Jakab Antal Házban, melyek e társadalmi tanítás jobb megértését szolgálták. A derűs, játékos, közösségi élmény és egyéni elmélyülést egyaránt nyújtó képzés második részében már a résztvevők váltak foglalkozásvezetővé, a társadalmi tanítás egy-egy témakörét kiscsoportban dolgozva ki, majd mutatva be a társaiknak, szembenézve a kritikával is.

A három kiscsoport választott témája és bemutatójának kiértékelése hozta a felismerést: az élet lényeges területeire mind kiterjeszthető a társadalmi tanítás. Lehet ez mankó, mely segít a haladásban, lehet ez szemüveg a jobban látáshoz, de lehet eszköz is az alkotáshoz, a talentumok kamatoztatásához. Jó volt együtt rácsodálkozni arra, hogy mennyire fontos a közösség, milyen erővel bír a mi, jó volt megtervezni a jegyes oktatást a Docat-fényében és úgy gondolkodni a környezet védelméről, mint akik tisztában vannak: a teremtés még nem ért véget, és a gondviselést igenis Istentől el lehet tanulni.

A második alkalom vége az együttlét lezárását célozta. A résztvevők színt vallottak, hogy a képzés során mi volt számunkra a legjobb, mi az, amire kíváncsiak lettek, és többet szeretnének a témáról tudni, illetve hogy mit adnak tovább hazatérve közösségüknek. A három méretes papírlapra írt válaszok azt vetítik elő, hogy a tanítás továbbadásra érdemes, hogy számos erdélyi közösség gazdagodhat, és hogy új kötelék fonódott az együtt képződött papok között. Ez utóbbi okán a lezárás elmaradt, mert lesz folytatás. Ősszel lesz újabb találkozás, ahol a lelkipásztorok már arról is beszámolhatnak, saját közösségükben hogyan élik és éltetik a Docat-projekt mottóját, Franz Kamphaus nyugalmazott limburgi püspök gondolatát: „Cselekedj úgy, mint Isten: légy ember!”

Balázs Katalin

Kapcsolódók:
DOCAT nyomtatott kiadványról röviden (Magyar Kurír, 2018. szeptember 15.)>>>
DOCAT App
GooglePlay, AppStore
Megkülönböztetés, a nehéz örökség – segítő szakemberek válaszai (2020 november 3.) >>>
Találkozni egyházzal és egymással – projektszintű elképzelés (2020. május 13.) >>>
Hétköznapi kereszténység – interjú Sajgó Balázzsal (2022. január 31.) >>>
Kezdetben volt a szándék (2022. március 22.) >>>
A gondviselést Istentől eltanulni – lelkipásztorok csoportja (2022. június 14.) >>>
Ahol az élet és a tanítás találkozik (2022. július 26.) >>>
Amikor a tanítás életté válik – visszatekintés és tervek (2022. december 6.) >>>