Caritas-önkéntesek elsősegélynyújtó képzése

Kétnapos elsősegélynyújtó képzésre került sor Zetelakán a Salvatore Egyesület közreműködésével július 20–21-én. A képzés résztvevői Gyulafehérvári Caritas önkéntesei voltak, de a helyi közösségből is szép számban csatlakoztak, hogy megismerhessék az életmentés alapvető lépéseit.

A Salvatore Egyesület szakemberei, Buna Hunor és Buna Attila, már az előadás elején hangsúlyozták az időben történő elsősegélynyújtás fontosságát, a mentőegység kiérkezéséig a beteg állapotának stabilizálását.

A képzés két részből állt. Első nap az elsősegélynyújtás alapjait sajátították el a résztvevők. Az előadók megismertették az alapszintű újraélesztés lépéseit, az automata és szemiautomata defibrillátor használatát, valamint bemutatták, hogyan kell beavatkozni egy idegen testes fulladás esetén. Az elméleti oktatás mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektettek, a résztvevők kipróbálták hogyan zajlik az újraélesztés, hogyan kell használni a defibrillátort, és hogyan kell alkalmazni a Heimlich-féle műfogást.

Az elsősegélynyújtó bemutató második napja az idegen testes fulladás esetén alkalmazandó gyakorlatsorok ismétlésével folytatódott, majd ezt követte az általános sürgősségi esetek ellátásának megismerése. A szakemberek bemutatták, hogy melyek a teendők vérzések, törések, égési sérülések, epilepsziás krízisek esetén. Emellett a résztvevők megtanulták, melyek azok a fontos információk, amelyeket minden esetben el kell mondani a 112-es sürgősségi számon jelentkező diszpécsernek.

A képzés interaktív volt, az esetek során felmerülő különböző kérdések és dilemmák is megválaszolásra kerültek. A képzés után önkénteseink olyan tudással gyarapodtak, amely révén segítséget tudnak nyújtani az önkéntes munkájuk során vagy a mindennapokban embertársaiknak, barátaiknak.

Ezúton is köszönjük a Salvatore Egyesület közreműködését, a Communitas Alapítvány valamint a Bethlen Gábor Alap támogatását!