A kedd nagy, mi kicsik vagyunk

Másnap már sűrűn hullott a hó.

De nagyhét keddjén, amikor az idei Szeretetmorzsa rendezvényünkkel a csíkszeredai lakosok elé léptünk, még szép idő volt. Persze, hajlamosak vagyunk bármikor a panaszkodásra: miért fúj a szél, miért nem süt a nap, kérdezgetjük menet közben. De lassan mindenki belátja, hogy jobb, ha a tennivalókra összpontosít, kalácsot, teát kínál az arra járóknak, felszedi a (véletlenül) elejtett hulladékot, beszélget a kalácsos kosaraink köré gyűlő emberekkel, ehhez hasonlók. És közben hallgatja a Napsugár együttes szívet derítő dalait. Mert ezek a dalok kísérik a rendezvényt. Ha elhangzik az első akkord, már távolról ránk figyel az utca embere, ha elhallgatnak a kis zenészek, kevesebben gyűlnek vendégváró asztalaink köré.

Jól indult minden. A Püspök úr a húsvéti ünnepkör jelentőségéről beszélt, majd megáldotta tevékenységünket és csoportunk fiataljai is (és nem csak) kitettek magukért, de valahogy mégis hiányzott valami. Kevesebben jöttek el rendezvényünkre, mint a korábbi években. És egyáltalán az úton is kevesebben jártak. Mintha visszahúzódtak volna az emberek lakásaikba, pedig a sárga jelzés csak másnaptól lépett érvénybe. De ha úgy vesszük, már ez is egyfajta sárga jelzés! Figyeljünk jobban egymásra, az emberi kapcsolatok alakulásának folyamataira környezetünkben, keressük a lehetőségét annak, hogy együtt legyünk. Több, mint morzsányi reményünk azért van. Rajtunk múlik, hogy a legközelebbi találkozásunkra ne az Adventi Szeretetmorzsa nyújtson lehetőséget. De az mindenképp!

(Bács Béla János)

A Szeretemorzsát 2012 decembere óta szervezik adventi és nagyböjti időszakban csíkszeredai civil szervezetek, idén a következő civil szervezetek kapcsolódtak be a nagyböjti eseménybe: a Családi Elhelyező Központok Szövetsége, a Csibész Alapítvány, a Csíki Anyák Egyesülete, a Csíki Apák, Anyák és Apróságok Krisztusi Közössége, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért, a Fokoláre mozgalom, a Gyulafehérvári Caritas, a Márton Áron Katolikus Férfiak Szövetsége, a Néri Szent Fülöp Egyesület, a Romániai Magyar Cserkészszövetség Csík körzete, a Szent György Lovagrend, a Szent Tamás Alapítvány, Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, Hargita Megyei Vöröskereszt.