A könyvajándékozás emberek találkozása és emberek világának találkozása

Karácsony előtt átvettük azokat a könyveket, melyek az első alkalommal megszervezett Egy könyv = Egy mosoly könyvgyűjtő akció során gyűlt össze a Kobak, Irka és Firka könyvesboltokban. Maros és Hargita megyében hat településről 813 könyv gyűlt össze a jó szándékú embereknek köszönhetően. Ezen adományok mellett Trombitás János, az üzletlánc és a Bookyard Company tulajdonosa is csatlakozott 200 új könyvvel, ez az ő és az üzlet ajándéka a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A könyvek átadása során Trombitás János elmondta, az ötlet akkor jött, amikor iskolakezdéskor a Védem egyesülettől felkeresték egy iskolai felszerelés-gyűjtés ötletével. Akkor arra gondolt, hogy hasonló módon lehetne egy könyvgyűjtő-akciót is összehozni. A jövőre nézve úgy látom, hogy ha hamarabb meghirdetjük, meg vagyok győződve, hogy többen be fognak kapcsolódni. Ez egy nagyon szép akció, többen mondták, hogy nagyon jó ötlet, és ugye mindnyájunkban karácsonykor előtérbe jön a szeretet, a jóság, az adakozási kedv. A legtöbben pedig szeretettel adjuk ezeket a könyveket, főleg ha arra gondolunk, hogy segítünk a hátrányos helyzetben élő gyerekeken. – fogalmazta meg János.

Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója hálával beszélt a kezdeményezésről: A könyvajándékozás tulajdonképpen emberek találkozása és emberek világának találkozása. Ezért becsülöm nagyon a nyitottságot, ezt a kezdeményezést, és el tudom képzelni, hogy ettől talán kedvet kapnak sokan mások is. Bár a Caritas körülbelül 600 gyerekkel van kapcsolatban, de bátran körül lehet nézni iskolában, iskolatársak között, szomszédságban, hogy kinek tudok én teret nyitni, egy új világot nyitni, annak adok egy könyvet karácsonyra. Ez nem kizárólagosan a Caritas dolga, ez mindannyiunk dolga, hogy kicsit ébredezzünk és kapaszkodjunk abba, amit jónak látunk.

Az emberek több módon is becsatlakoztak az akcióba: többnyire otthonról hozták be a könyveket, de volt olyan is, aki megvásárolt egy könyvet a boltban és betette a dobozba. Voltak olyan tanárok, akik felkarolták az ötletet és felhívták a gyerekek figyelmét, hogy ha valakinek otthon van olyan könyve, amit ideadna, hozza be.

Emellett a könyvesboltban felállított üzenőfára üzenetekkel, jókívánságokkal ellátott papírdíszeket is fel lehetett akasztani, melyeket majd behelyezünk egy-egy könyvbe.

Ezen könyvek a Maros, Hargita, Kovászna és Hunyad megyei nappali foglalkoztató központjainkba járó gyerekekhez fognak eljutni, körülbelül 600 nehéz sorsú gyerekhez. Elsősorban minden gyerekhez eljut egy könyv, melyet hazavisz majd a családba, a megmaradt könyvekből pedig egy-egy kisebb könyvtárat hozunk létre a foglalkoztató központjainkban, ahonnan kikölcsönözhetők és hazavihetők lesznek a meséskönyvek.

Köszönjük mindenkinek, aki csatlakozott és felkarolta e nemes és különleges kezdeményezést!