A látható szeretet jele

El tudja képzelni a karácsonyt ajándékok, feldíszített fa, karácsonyi vacsora vagy szaloncukor nélkül? Számos olyan család és gyerek él közösségünkben, akihez december 24-én nem megy az angyal, akik nem kapnak ajándékot vagy édességet. Ezeken a szomorú sorsokon igyekszik segíteni mindazon rengeteg személy, aki bekapcsolódik a cipősdoboz-akcióba.

Ebben az évben, köszönhetően a jó szándékú családoknak, kik összeállították a dobozokat, a közvetítő szervezeteknek, kik eljuttatták azokat az egyházmegye különböző területeire, a Gyulafehérvári Caritasnak, kik szétosztják a szépen becsomagolt ajándékokat, közel 37.500 gyerek karácsonya lesz majd szebb, meghittebb és vidámabb.

Mára már mindenkinek ismerősen cseng a karácsonyi cipősdoboz ajándékozása, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend nemcsak Európa-szerte, hanem szerencsére a térségünkben is. Így a Gyulafehérvári Caritas is már évek óta bekapcsolódik az akcióba. Ebben az évben is öt, németországi szervezettől érkeztek a korosztályonként összeválogatott és szépen becsomagolt dobozok, amelyek a főegyházmegye területén élő, szociálisan hátrányos helyzetű csöppségek között kerülnek kiosztásra, nagy arányban a plébániák, valamint a szervezet munkatársainak segítsége révén.

A sok ezer karácsonyi csomagból nemcsak a Caritas programjai által foglalkoztatott családok gyerekei részesülnek, bőven jut belőlük más szociális intézmények ellátottjainak is, így a családi típusú gyerekotthonok, plébániák, tanügyi intézmények, gyerekjogvédelem és más intézmények által nyilvántartott gyerekeknek.

A szebbnél szebben becsomagolt cipősdobozok német családok, adakozók által kerülnek a külföldi partnerekhez, így a Round Table Stiftung, a Ladies Circle és a Humedica szervezeteknek, valamint a Biebergau-i Elmar Karl és Elisabeth Semann segítőcsoportjának köszönhetően érkeznek hozzánk. Második alkalommal a marosvásárhelyi Gedeon Richter Romania is csatlakozott az akcióhoz, általuk 150 gyereknek sikerült örömöt szerezni. (http://www.caritas-ab.ro/hu/egyutt-epitjuk-szeretetszolgalat-kulturajat-ciposdobozok-gedeon-richtertol-0)

A csomagok jelenleg is folyamatosan érkeznek a Caritas gyűjtőpontjaihoz. Az akciónak köszönhetően évről évre megbizonyosodunk róla, hogy a dobozok mérete korlátozott, de a szeretet és a törődés korlátlanul elfér bennük.

(Bedő Krisztina)