A legegyedibb érzékszervet, a szemet vizsgáltuk

Folytatódik a Maros megyei Családsegítő Szolgálat négy Nappali Központjában elindult projekt, melynek célja a központokba járó, különböző nehézségekkel küzdő gyerekek egészségi problémáinak felmérése és kezelése. A fogászat után ezúttal a szemészeten jártunk.

 Szakembereink munkájuk során sokszor tapasztalják, hogy klienseink tanulmányait számtalanszor megnehezítik a vizuális és auditív problémák, emellett a higiéniai problémák is.
Mivel ezek a gyerekek ingerszegény környezetben élnek, sokszor a szülők, nevelők nem ismerik fel a problémákat vagy nem biztosítanak kellő jelentőséget nemcsak az egészségügyi problémák megelőzésének, de ezek kezelésének sem.

Ennek tudatában szinte említeni sem kell, hogy a gyerekek közül egy sem volt még hasonló vizsgálaton, ezért a kíváncsiság mellett kis félelem is uralkodott a gyermekseregen, amint kettes sorban átvonultunk a Jeszy Optika erdőszentgyörgyi rendelőjébe.

A gyerekeket nagy mosollyal várta dr. Jeszenszky Attila optikus. A konzultációk első kérdése a fejfájásra, a homályos látásra és a könnyezésre irányult, és megtudtuk: ha a szem csak szeles időben könnyezik, akkor az még nem gond. A vizsgálat része volt a falra vetített számok és betűk leolvasása, melyhez segédeszközként esetenként előkerült a vicces szemüveg is.

A vizsgálószékből felállva mindenki megkönnyebbült, a kezdeti félelemnek már nyoma sem volt, sőt, meglepődést is felismerhettünk a hasonló felszólalásokban: Ez nem is fájt! Nem is volt olyan rossz! Jó volt! A vizsgálat után minden gyerek cukorkát kapott ajándékba.

Az eredményeket összegezve, volt olyan gyerek, akinek hibátlan volt a látása, volt, aki jobban látott lencsével, volt, akinek a közeli tévénézéstől fáradt volt a szeme, és olyan is akadt, aki a kiskori kancsalsága miatt egyik szemével csak homályos foltokat lát. Ennek kapcsán az optikus felhívta a tanítók figyelmét arra, hogy ha egy gyerek lassabb a tanulásban, nem követi és jegyzi le a táblára írtakat vagy nagyon gyakran kiborít, lever tárgyakat, az betudható látásproblémáknak is, ezért ezen gyerekekre fokozottan oda kell figyelni.

A doktor úr javaslata szerint legalább évente egyszer el kell menni szemvizsgálatra, hiszen egyes emberek szeme már ifjabb korban elkezd romlani.

További fényképek itt érhetők el.

(Márton Kinga Izabella)