A lila jegyében…

2018. november 17-én lila napra ébred a város, a közösségi médiában folyamatosan lila szelfik bukkanak fel, ezek jelzik, hogy egyre többen érzékenyek a koraszülöttség témakörére.

November 17-e 2014 óta ünnep számunkra, hisz központunk azóta csatlakozott a Koraszülöttek Világnapjának ünnepléséhez. Sokan biztosan megkérdezik, hogy miért kell ünnepelni? Miért olyan nagy dolog ez? Mert hiszem, hogy aki nem tapasztalta, az kevésbé értheti…

Székelyudvarhely

Ha végignézek a szombat délelőtti családi programon, a maguk „lilaságában”, izgő-mozgó koraszülött gyermekeken, az a válaszom, hogy ÉRTÜK! Ezekért a kis hősökért, akik kicsit göröngyös úton indulnak el ebben a világban. Mert „ez NEM egy nyugodt életkezdés”.

A gyermekeket szemlélve, látom mögöttük a szülőket és mindazon orvosokat, ápolókat és segítő szakembereket, akik esetenként a gyerekek életéért küzdenek. Mert az úton, a születést követő göröngyös úton szükségük van őrangyalokra.

Mi ezért ünneplünk. Alkalmat teremtve a találkozásra, és ezen kapcsolatok által a gazdagodásra.

Köszönet és hála annak a harminc, koraszülött kisgyermeket nevelő családnak, akik kellő bátorsággal és nyitottsággal idén is megtiszteltek jelenlétükkel, és évről évre egyre nagyobb bizalmat szavazva nekünk, pár órára együtt pompázhatunk ezen a lila napon. Egy szülő szavaival élve: „Nem látjuk rózsaszínben a világot…  Nekünk, koraszülő anyáknak a lila, a remény jelent sokat. Főleg így, a koraszülöttek világnapja, a koraszülöttek hete előtt, és idején…”.

Délután Vásárhelyi Enikő szenzomotoros terapeuta osztotta meg velünk tapasztalatait, gondolatait a koraszülöttekkel való munkáról, valamint a korai fejlesztés fontosságáról. A beszélgetésnek a lila fényben fürdő Haberstumpf-villa (Haáz Rezső Múzeum) adott otthont.

Lila napra ébredtünk és lila fényben tértünk nyugovóra, reménnyel teli szívvel egy olyan világról (közösségről) álmodtunk, amely együttes erővel tesz a koraszülött gyermekekért és családjaikért… mert az álmok valóra válnak.

Támogató:

Marosvásárhelyen is ünnepeltünk november 12-16. között. A rendezvény által a célunk a koraszülött kisgyermekes családok felkarolása, támogatása, a számukra szervezett programok által – megünnepelve azokat a kis csodákat, akik korábban születtek, és egy részük ebben a pillanatban is küzd az életért.

Öltöztessük lilába a várost! – volt a mottója a rendezvénynek, azzal a céllal, hogy minél többen kapcsolódjanak be, szolidaritást vállalva a koraszülöttekkel, családjaikkal, érzékenyítve a közösséget a téma iránt. Öröm volt látni, ahogy egész héten a Cseperedő csoportba járó kisbabák és anyukák zöme a lila színt magára öltötte.

A Pici baba, nagy lépés… fotókiállítás már hagyományszerű a rendezvényen – 29 gyerek fényképét lehetett megtekinteni a Deus Providebit Ház aulájában a hét folyamán. A legkorábban napvilágot látott kisbaba 24 hetes, 700 grammal született, a legkisebb testsúlyú baba 26 hetesen 550 grammal született.

Csütörtökön egy interaktív zenés családi programon vettek részt a családok. Minden évben vannak visszatérő gyerekek, akiknél öröm látni a fejlődést.

Meghívottunk volt L. Andrea, aki 6 hónaposan született és élete első 3 hónapját inkubátorban töltötte – megosztotta élményeit a születése történetével kapcsolatosan és bátorításként megfogalmazta, hogy minden koraszülött baba egy csoda, akiért minden nap hálát adhatunk.

A zenés hangulatot Halmen Emese és Mezei Zsófia biztosította – Zsófi szintén koraszülött volt és nagyon boldogan kapcsolódott be a rendezvénybe zenéjével. Az apróságok aktívan vettek részt a közös zenélésben, mindenkinek került valamilyen hangszer, amit megszólaltathatott – csörgő, zörgő, dob. A nagyobbak az édesanyákkal közösen kitűzőt barkácsoltak a kórházban levő koraszülött kisbabák családjainak.

   

Az idei év újdonsága a Maros Megyei Sürgősségi Kórház Koraszülött osztályán megszervezett ünnepi program volt – felkarolva azokat a családokat, akik jelen pillanatban élik meg azt, hogy koraszülött gyerekük született, aki inkubátorban van, kezelésre szorul. Az ünnepséget a koraszülött osztály munkatársaival közösen szerveztük, és meghívtunk olyan családokat is, akik pár évvel ezelőtt voltak a sorstársaikkal hasonló helyzetben. A programot Cucerea Manuela neonatológus főorvos és Szabó Béla nőgyógyász professzor nyitotta meg. Közösen megnéztünk két koraszülött édesanyával készített interjút, illetve édesanyák, édesapák mesélték el, hogy mit jelentett számukra a koraszülés, koraszülött gyerek érkezése a családba, az első életévek. Fontosnak tarjuk, hogy a családok tudjanak, halljanak egymásról, hisz tapasztalataik megosztásával egymásnak hitet, erőt nyújtanak.

A zene gyógyító hangjait Halmen Emese közvetítette, megmozgatva a gyerekeket, megmosolyogtatva és aktivizálva a felnőtteket is.

Ünnepélyes keretek közt átadtuk a fotókiállítás képeit. A koraszülött kisbabákról és az Apró lépések kiadványainkat, a horgolt polipokat, a családi programon barkácsolt kitűzőket és a kenguruzás kényelmét elősegítő foteleket.

Zárásképpen az intenzív osztályon, az inkubátorban levő apróságokhoz is eljutott a zene hangja, mindegyik kórteremben elhangzott néhány gyerekdal, altatódal gitárkísérettel. Hiszünk abban, hogy a zene mágikus ereje segíthet könnyebben átjutni a nehéz helyzeteken, az édesanya beszédhangja, énekhangja békességet, biztonságot ad.

        

Támogató:

Gyergyószentmiklóson is színes programokkal készültünk, amely célja a figyelemfelkeltés a koraszülöttség jelenségére, párbeszédek elindítása a témában. 

Az idei programunkon a kisbaba születése került a középpontba, éppen ezért a babát tervező, babát váró családoknak jó alkalmat biztosított arra, hogy erről többet megtudhassanak, de ugyanakkor a már gyermekes családok és a téma iránt érdeklődők is feltehették azon kérdéseiket, hozhatták azokat a témáikat, amelyek őket foglalkoztatták.

November 15-én Fehér Dálya Emőke gyerekorvos vezetésével az érdeklődők megtudhatták, hogy mi történik a kisbabával a kórházban az első órák alatt. Ott kezdtük, ahol a kisbaba világra jön: a szülőszoba látogatásával és már itt megtudhattuk, hogy mi történik azon esetben, ha a kismamánál a koraszülés jelei mutatkoznak, melyek az eljárások, és hogy mennyi idős koraszülött kisbaba marad a Gyergyói korházban, majd megszületett a kisbabánk –Szofi. Szofit a doktornő karjaiban átkísértük a másik szárnyba: az újszülött osztályra, ahol megtudtuk, hogy mi történik a baba első perceiben: Szofi az inkubátorban feküdt. A résztvevők feltehették kérdéseiket, kimondhatták félelmeiket és megsimogathatták Szofit az inkubátorban.

  

November 16-án délután dr. Kraft Hunor szülész-nőgyógyász szakorvos belső utazásra hívó beszélgetése Ki vár engem, miért nehéz megszületni? a születésről  szólt, csakhogy a születést a megszületendő kisbaba szemszögéből mutatta be.

A rendezvény egy szentmisével zárult vasárnap, november 18-án.

Egy koraszülő édesanya üzenete: „Nem vagy kevésbé értékes ember, mert koraszülő vagy és a gyereked sem, mert korábban érkezett.”

Támogató:

(Stier Zsuzsa, Mezei Borbála és Kassay Noémi)