A magyar kormány támogatja a Caritas két projektjét

A Gyulafehérvári Főegyházmegye szeretetszolgálata, a Caritas örömmel értesült arról, hogy két nagyobb projektjét közel ötszázmillió forinttal fogja támogatni a magyar kormány.

A Magyar Közlöny legfrissebb számába megjelent, 1392/2017. (VI. 27.) számú kormányhatározat szerint a magyar kormány a Bethlen Gábor Alap közreműködésével 494 millió forint támogatást nyújt az idei központi költségvetésből a Gyulafehérvári Caritas segélyszervezet programjának, célkitűzéseinek és beruházásainak megvalósításához.

A román állami költségvetési források csökkenése, illetve sorozatos megvonása következtében a magyar állam képviselői érdeklődést mutattak a nehéz helyzetben lévő Gyulafehérvári Caritas támogatása iránt. Ezért 2016 júniusában a szervezet vezetői konkrét támogatási kéréssel keresték meg a kormányzatot.

Az már az előzetes egyeztetések során kiderült, hogy a magyar államnak nem áll módjában, és nem is tudja felvállalni más országbeli szociális szolgáltatások fenntartási és működési költségeinek a finanszírozását, hiszen az Európai Unión belül az államok saját maguk kell megoldják és ellássák szociális feladataikat. Viszont a szeretetszolgálat ajánlására kiválasztott két nagyobb horderejű, a Caritas szociális és közösségépítő tevékenysége szempontjából meghatározó projektet. Így került támogatásra a csíksomlyói Jakab Antal Ház és a Marosvásárhelyen létesülő új szociális innovációs, életminőség-fejlesztő központ és székház. A kormányzat által most jóváhagyott összeg a két beruházási projekt költségvetési szükséglete.

A csíksomlyói Jakab Antal Ház

Az 1989-es romániai változásokat követően az erdélyi katolikus közösség számára is szükségessé vált a lelki-szellemi megújulást szolgáló intézményes feltételek megteremtése. Így külföldi támogatások révén felépült, és 1996. szeptember 17-én megnyitotta kapuit a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház, amely azóta számos országos és nemzetközi konferencia, kulturális rendezvény és lelki program színhelyéül szolgált.

Megálmodóinak szándéka szerint ez a hely egyre inkább erdélyi közösségünk lelki, szellemi, erkölcsi megerősödésének, megújulásának istápjává, műhelyévé kívánt válni. Hogy a Ház e küldetéséhez hű maradhasson, működtetését 2016-tól a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas közvetlen irányítása alá vonta, elkezdte felújítani, korszerűsíteni azzal a céllal, hogy minél több zarándokprogramot, lelkigyakorlatot, rangos és tartalmas képzést és rendezvényt tegyen hozzáférhetővé az erdélyi emberek számára civilizált, barátságos és megfizethető körülmények között. A támogatást a felújítási és korszerűsítési munkálatokra kapta a szervezet.

A Ház jelen pillanatban is szállást és étkezést kínál egyéni zarándokoknak és csoportoknak, képzések, konferenciák, lelkigyakorlatok, különféle egyházi, közösségi és családi rendezvények résztvevőinek. Ugyanakkor a Jakab Antal Ház a Kalot épületével egy együttest alkot, több szervezet székhelyével együtt otthont ad a Caritas adminisztrációs irodáinak, foglalkoztató termeinek, felnőttképzési központjának.

Jakab Antal Ház, Csíksomlyó

Új szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ

A Caritas egy szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központot tervez létrehozni Marosvásárhelyen, amely egyben székházként is működne. Erre a célra vásárolta meg 2015 decemberében Sütő András volt lakóházát, ahol az író élt és alkotott 1967-től élete végéig.

Szükségessé vált ez a beruházás, hiszen a Caritas sokrétű programjai, jelentős szociális tevékenységei Marosvásárhelyen és környékén, egy háromszobás tömbházlakás kivételével, mind bérelt helyiségekben zajlanak.

Az építkezési engedélyeztetés alatt álló központ a következő funkcióknak fog megfelelő otthont biztosítani:
– az otthoni beteggondozói szolgálat és betegközvetítő program központjának,
– a Caritas felnőttképzéseinek a megszervezésére,
– egyéni és csoportos mozgáskompetencia-fejlesztés megszervezése és kivitelezése,
– egyéni és csoportos korai nevelés és fejlesztés aktivitásainak,
– az önkénteseket érintő programok szervezésére,
– összervezeti háttérfunkcióknak (HR, PR, adminisztráció, stb.),

Új szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ Marosvásárhelyen

Kapcsolódó: Szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ >>>