A Mária Útra senki nem mond nemet

Május 6-án együttműködési egyezményt írta alá a Gyulafehérvári Caritas és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

A sajtótájékoztató keretében aláírt egyezmény célja, hogy közösen segítsék a Mária Út erdélyi szakaszának a kiépülését. Birtalan József a társulás részéről kiemelte, hogy a legfontosabb ebben a sajátos jellegű projektben az összefogás, mely így módon csoportba fogja az önkormányzatokat, szállásadókat, plébániákat a Mária Út mentén, akik együtt gondolkodva és cselekedve állnak majd a zarándokok fogadására.
Hargita Megye tanácselnöke, Borboly Csaba kiemelte: megvalósulni látszanak azok a keretek, amelyek intézményes szintén tudnak hozzájárulni a vallási turizmus fejlődéséhez. Az elszigeteltebb településeket bevonva a régebben járt zarándok útvonalakba, majd a rájuk eső saját részt gondozva folyamatos haszonra tehetnek szert ezen települések.
Péterfi Attila-Csongor, a Gyulafehérvári Caritas gazdasági ágazatának vezetője beszámolt arról a máriapócsi konferenciáról, amelyről nemrég tért haza. A Mária Út menti településvezetőkkel találkozott, ahol szintén a „hajszálereknek” nevezett elszigeteltebb települések bekapcsolásáról volt szó, valamint előadást tartott a „Mária út népszerűsítése és kiépítése Erdélyben” címmel. A sajtótájékoztatón Péterfi még elmondta, Erdélyben hamarosan elkezdődik az út kijelölése, a festés is, és számos zarándoklat is lesz ebben az évben. A kezdeményezés számos kistelepülés számára új gazdasági lehetőségeket fog hozni. Bencsik János magyarországi államtitkárt idézte a Mária Úttal kapcsolatosan: „Ezek az utak, olyanok, mint a hajszálerek a test számára. Ha megerősödnek a mi nemzetünk elzsibbadt végtagjaiban indítják el a vérkeringést.”
Az Erdélyi Kárpát-Egyesület részéről Szabó Károly beszámolt az eddig megvalósult feladatokról, többek között megtudtuk, hogy mint stafétabotot adják egymásnak át a munkacsoportok a helyszíneket. Az EKE szerepvállalása az útvonal lejárása, kijelölése majd lefestése. Hargita megye területén több szakasz is elkészült: Tolvajos-Csíksomlyó, Karcfalva Csíksomlyó, valamint Csíksomlyó – Delne.
A 2011-es évre tervezett zarándoklatok listáját is bemutatták a sajtótájékoztatón, amelynek egy hangsúlyos eleme az éppen Csíksomlyóról induló kerékpáros zarándoklat 1300 km-en keresztül, amely végcélját az ausztriai Mariazellben éri el. A zarándoklat a Gyulafehérvári Caritas szervezésében indul július 6-án. A szervezők ezáltal is jelezni szeretnék, hogy nemcsak Csíksomlyóra várják a zarándokokat, hanem el szeretnék vinni a Mária Út mentén élő közösségeknek a zarándoklat lelkületét, a kötetlen beszélgetések keretében bemutatva Csíksomlyót mint a zarándokút célpontját.
A sajtótájékoztató keretében mutatták be a Mária Út székelyföldi koordinátorát is, Molnár Sándort. Egy saját koordinátor alkalmazása nagy előrelépést jelent a székelyföldi szakasz megépülésében. „Senki nem mond nemet!”, emelte ki Molnár Sándor, az új koordinátor. A Mária Út kiépülése azért is halad ilyen szépen, mert felsorakozik mellette, aki teheti. Mi csak a szándék eszközei vagyunk, és a Szűzanya egyengeti az út létrejöttét. (Kelemen Eleonóra)