A mozgásérzékelés művészetét ízlelgették

 

Műhelymunka, alap-, illetve haladó szintű kinesztétika képzések is részét képezték a Gyulafehérvári Caritas Korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programja által szervezett őszi-téli érzékenyítő műhelymunka-sorozatnak a marosvásárhelyi Caritas Házban.

A mozgásos önismereti műhelymunkára október 3-án került sor Kinesztétika: a mozgásérzékelés művészete címen. Nagy Annamária mozgáskompetencia-fejlesztő szakember óvodapedagógusokkal dolgozott együtt. A közös munka fő tematikája azon kérdéskör belső perspektívából történő megválaszolása volt, hogy miként működik az ember, és hogyan szervezi meg aktív, építő módon a tanulási folyamatait. A cél a résztvevők egyéni mozgásának elemzése és meglévő mozgásmintáik gazdagítása volt.

Bevezető kinesztétika képzést 2022. október 21. – 23. között tartottak Péter Beáta, kettes fokozatú- és Nagy Annamária, hármas fokozatú kinesztétika trénerek. Mi a kinesztétika? Miből áll a fogalomrendszere? Hogyan működik a testünk mozgás közben? Saját mozgáskompetenciánk fejlődése hogyan befolyásolja a gyerekünkkel vagy a ránk bízott gyerekkel való kölcsönhatásunkat? Ezen kérdések megválaszolására teremtett lehetőséget a tréning, amelyen orvosok, gyógytornászok, gyógypedagógusok, sérült gyerekekkel dolgozó szakemberek és érintett szülők vettek részt. A jelenlévők szempontokat kaptak saját mozgásuk elemzéséhez, mint például a belső perspektívából történő elemzés, megismerkedhettek a kinesztétika nyelvezetével, és fejleszthették mozgásos önismeretüket.

Haladó kinesztétika képzésre november 4. – 19. között került sor, amelyre az oktatók olyan orvosok, gyógytornászok, gyógypedagógusok, sérült gyerekekkel dolgozó szakemberek és érintett szülők jelentkezését várták, akik előzőleg részt vettek már bevezető kinesztétika képzésen. Ez alkalommal a jelenlévők megtanultak úgy figyelni saját mozgásukra, hogy közben más személyekkel kerültek kölcsönhatásba, és képesek lettek partnerként, belső perspektívából támogatást nyújtani a mozgást kivitelező személynek. Nagy Annamária így mesélt erről: „A résztvevők a képzés elején mozgatták, manipulálták egymást, míg a képzés végén, amikor már kifinomult a kinesztétikai érzékelőrendszer, támogatást nyújtottak egymásnak, hogy a támogatott személy a mozgást kivitelezhesse. Még azoknál is érzékelhető volt ez, akik eleinte nehezen tudtak befele figyelni”.

Nagy Annamária és Péter Beáta ebben látták a képzés egyik legnagyobb eredményét. Pozitív hozadékként értékelték a résztvevők nagyfokú érdeklődését is a közeljövőre tervezett tréner-képzés iránt.

Orbán Júlia

Kapcsolódó írás:
Eltérő fejlődésű, valamint fogyatékkal élő gyerekekkel dolgoznak >>> BŐVEBBEN
Kinesztétika, avagy a belső érzékelőrendszer finomhangolása >>> BŐVEBBEN
Érzékenyítő műhelymunka-sorozat Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Szeptembertől új szolgáltatások a Caritasnál >>> BŐVEBBEN
Összetett felmérés kisgyermekes családoknak >>> BŐVEBBEN
Bevezető kinesztetika képzés Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Haladó kinesztetika képzés Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Családok együtt >>> BŐVEBBEN