A nagy fa lakói, de jó!

13 település, több mint 340 résztvevő, azaz a vakációs program felénél tart a Gyulafehérvári Caritas Maros megyei Családsegítő Szolgálatának nyári vakációs programja. 

A nagy fa lakói témájú karavánra Szováta térségében mintegy száztíz érdeklődő jött el: Mikházán 13, Vármezőben 16, Deményházán 23, Alsó-Szakadátban 27, Illyésmezőben pedig 31 név került fel a jelenléti listára.

Nekik az idén is fontos küldetésük volt, két évesektől, a 16 évesekig mindenki egy közös cél érdekében dolgozott: a nagy erdei nagy fa lakói számítottak a segítségükre, hogy a kis manók újra elfoglalhassák kuckójukat a nagy erejű vihar után. A szórakoztatóan tanulságos manómentés minden településen ismerkedő és ráhangoló játékokkal indult (Szivárvány, Fejem – vállam – térdem – bokám, Guli-guli, Zsipp – zsupp, Rakéta, Névgombolyag, A láthatatlan labda és doboz, Elment a nyúl a bálba, stb.). A manómentésre buzdító himnuszt  mindenhol megtanultuk.

A kis-csapatok nevet is választottak maguknak, és az általuk kedvelt sorrendben teljesítették a feladatokat, amelyek után visszahelyezhettek egy – egy zöld, piros, barna, narancssárga, kék vagy sárga manót a nagy fára. A legizgalmasabb alighanem az ujjal festés volt a nagy társasjáték során (itt az apróbb termetűek akár az asztalra is felkuporodtak – feltérdeltek, hogy jobban érvényesüljenek), ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a pantomim, a halandzsa-nyelv, a papírrepülő-készítés, a pokrócforgatás, a közmondás-kirakósdi vagy a fantomállat-alkotás unalomba fulladt volna. Alsó-Szakadátban még a tévékamera is kíváncsi volt a próbákra, és itt is – mint mindenhol – meg is lett a csapatmunka eredménye: egytől egyig visszajutottak a famanók a megszokott helyükre.

Legyenek vidámak, tartsanak össze, maradjanak ugyanilyen sokszínűek, segítsenek egymásnak, szeressék és támogassák egymást – üzenték a karavánozók a manóknak és a további karavánozóknak. Köszönjük a támogatást, üzenik a szervezők az érintett települések önkormányzatainak és az ottani partnerintézményeiknek (egyházak, oktatási intézmények, alapítványok).

A program megvalósításában önkénteseink segítségére is számíthattunk, a Falum a jövőm – projektünkben érdekelt fiatalok plakátokkal és szórólapokkal, szép szavakkal csalogatták ismerőseiket – szomszédaikat – barátaikat a nagy kalandra. Továbbá a vármezei Mosoly-GO Törpök leghűségesebb képviselői Deményházán és Alsó-Szakadátban is ügyeskedtek, az ilyésmezei Rosszcsontok három tagja pedig Székelyabodban tette gördülékenyebbé a vakációs programot. A karaván pedig halad tovább Kelementelke és Bözöd irányába…