A palliatív ellátás fontossága

Mit jelent a palliatív ellátás?

A palliatív ellátás célja a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében. Az ellátásban multidiszciplináris csapat vesz részt, így komplex (testi, lelki, szociális, és spirituális) támaszt tudnak nyújtani.

2002-ben a WHO a következő definiálást fogalmazta meg: „A palliatív ellátás olyan megközelítés, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést a fájdalom, a fizikai, pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és kezelésével.” (Sepulveda, C. et al. (2002): Palliative care: WHO global perspective. Journal of Pain and Symptom Management, 24.(2.)

Képzések a palliatív ellátás területén

Az otthoni gondozásban részesülő végstádiumban levő beteg palliatív ellátásában alappillérként szerepel az egészségügyi szakápoló, viszont a jelenlegi romániai szakápoló-oktatási rendszer nem fordít figyelmet a hospice szellemiségre, szakápolóink ismeretei e téren hiányosak, így a terminális állapotú betegek ápolása megterhelő lehet számukra.

Szervezetünk hangsúlyt fektetve e hiányosságra bevezető képzéseket szervezett, majd az ezt elvégzett szakápolóink közül, 60 személy vehetett részt továbbképzésen a palliatív ellátás területén szeptember, október és november folyamán.

A képzéseket a Brassó megyei Reménység Háza szakemberei tartották a következő témákban:

 • neuropszichológiai tünetekkel rendelkező beteg ápolása: agitáció, zavar, delírium, szorongás, depresszió
 • az ellátott holisztikus felmérése, értékelése, ápolási terv készítése
 • táplálkozás és hidratálás
 • táplálkozási zavarok: anorexia, tumor cachexia
 • emésztési zavarok: székrekedés, hasmenés
 • émelygés és hányás
 • légzési zavarok (nehézlégzés), köhögés
 • tünetek értékelése az egészségügyi szakápoló szemszögéből
 • sztómás betegek ellátása/ gondozása
 • verejtékező, lázas, izzadó beteg ápolása
 • nyirokkeringési zavarok, nyirokduzzanatos beteg ellátása – limfödéma
 • fájdalom csillapítás

A három továbbképzésen, csoportonként 20-20 kolléga vett részt Hargita, Maros, Kovászna, és Brassó megyékből. A továbbképzésen résztvevők különböző ápolási csapatokban dolgoznak a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális programjában, így visszatérve csapataikba csapattársaiknak is továbbadhatják a megszerzett tudást. A csapatokban a multidiszciplinaritás érvényesül, mindegyikben egészségügyi asszisztensek, idősgondozók és szociális munkások dolgoznak.

A továbbképzések azért is fontosak, mivel a résztvevő kollégák a 14 ápolási csapatban havonta több mint 6.000 gondozottat látnak el, így hosszútávon jelentős számú végstádiumban levő beteg életminőségét javíthatják, támogatást nyújthatnak élete utolsó szakaszában is.

A továbbképzés létrejötte a Bethlen Gábor Alap támogatása révén valósult meg, részben finanszírozva a kollégák szállásának és étkezésének költségeit.