A rák nem csak az idősek betegsége!

„A rák nem csak az idősek betegsége!” szlogennel szórólapoztak a Gyulafehérvári Caritas önkéntesei a város középiskoláiban.  A székelyudvarhelyi Caritasnál több mint öt éve foglalkoznak daganatos betegekkel, ahol a betegeknek nyújtott lelki támogatás mellett nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre. Ezért minden évben figyelemfelkeltő akcióval céloznak meg valamilyen kiemelt célcsoportot, akiknek eljuttatják az üzenetet, miszerint az időben felfedezett betegség könnyebben gyógyítható. Ez különösen érvényes a méhnyakrák esetében. Az idei év kiemelt célcsoportja a diáklányok és fiatal nők. Világszerte az összes méhnyakrák 99,7%-ában játszanak szerepet a rákkeltő HPV-típusok okozta fertőzések. A gyakoribb nemi aktus, a több partner, növeli a fertőzés kockázatát. Ezért próbálták az akciójukkal a szűrővizsgálatok fontosságát, és az egyén felelősségvállalását hangsúlyozni. A Városi kórház családtervező osztálya is az ügy mellé állt, vállalva azt, hogy tanácsokkal segíti azokat, akik hozzájuk fordulnak a problémáikkal, kérdéseikkel, ezért felkerült az elérhetőségük a szórólapokra. A Caritas önkéntesei 500 szórólapot osztottak szét a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumában, az Eötvös József szakközépiskolában, valamint a város utcáin. Az akció fő támogatója Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A program média támogatói: Prima Rádió, Mária Rádió, Udvarhelyi Híradó.