A rendszeres szűrés életet menthet

Május 20-án Székelyudvarhelyen lezajlott a immár rendhagyónak mondható szórólapozás, mellyel a Gyulafehérvári Caritas helyi önkéntesei a rendszeres rákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az eseményen a daganatos betegek önsegítő csoportjának koordinátora, András Annamária, Márton Orsolya pszichológus, és jómagam vettünk részt, illetve az ügyes önkénteseink, akik nagyon lelkesek és hatékonyak voltak, és akik nélkül az esemény nem lehetett volna az ami. Az idő is szép volt és jól sikerült az akció. Azt hiszem elértük célunkat, sikerült felhívni a figyelmet a problémára, emlékeztetni az embereket, hogy a szűrővizsgálatok életet menthetnek. Bízunk abban, hogy az akció hatására többen keresik fel a szakembereket vagy veszik igénybe az ingyenes szűrést a járóbeteg rendelőben és többen, illetve komolyabban foglalkoznak majd ezzel a sokakat érintő problémával. A rendszeres odafigyelés ugyanis életet menthet

500 szórólapot osztottunk ki Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala jóvoltából és nyáron, illetve ősszel tovább folytatódik a Becsüld meg az egészséged, éld az életed! elnevezésű program, amikor is a rákbetegek önsegítő csoportja egy kiránduláson, illetve egy pszichológus által vezetett képzésen vesz majd részt.

(Molnár Szende)