A sebek mellett a lelket is ápolják

A Gyulafehérvári Caritas Hargita megye több településén tevékenykedik a nélkülözőkért, az idősekért, a fogyatékkal élőkért, a helyi közösségekért, összetett szociális gondozást és egyéb tevékenységeket kínál minden korosztály számára, vidéken és városan egyaránt. Főbb tevékenységei közé tartozik az otthoni betegápolás, korai nevelés és fejlesztés a legkisebbeknek, hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok, fogyatékkal élők foglalkoztatása, konzultációs programok szenvedélybetegeknek, idősgondozás otthonokban és nappali foglalkoztatókban, romaintegrációs tevékenységek, önkéntesség, vidékfejlesztés és falugondnokság. Az előző évekhez hasonlóan, Hargita Megye Tanácsa 2023-ban is támogatta a Caritas programjait, több nyertes pályázat által, melynek jelentős részét a Megyei Tanács alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság finanszírozza.

Otthoni beteggondozás

A Gyulafehérvári Caritas egyik legmeghatározóbb tevékenysége az otthoni beteggondozói szolgálat, mely Hargita megye több mint hatvan településén biztosít egészségügyi alap- és szakápolást, valamint háztartási segítséget az arra igényt tartóknak. Az otthoni gondozói program célja egészségügyi alapápolás és szociális gondozás biztosítása, az egészségi állapot megtartása, helyreállítása, illetve javítása az ágyhoz, házhoz kötött idős, beteg emberek számára. A Biztonságban otthon elnevezésű projekt által az idén Hargita megye tanácsa 508 304 lejjel egészítette ki a szolgáltatás költségvetését.

Az otthoni beteggondozásban dolgozó ápolók nemcsak a testi tüneteket kezelik, a betegek lelkét is gyógyítják. Tudják, mennyire fontos egy vidám reggeli köszönés, egy biztató szó, egy bátorító kézfogás, egy rövid beszélgetés. Sok esetben kell tartani a lelket bennünk, hogy ne adják fel, tartsanak ki. Kell vigyem ezt a keresztet, nincs mit csináljak” – meséli hidegségi otthonában Karcsi bácsi, akit 2017-ben műtöttek meg, azóta vették őt gondozásba a Caritas munkatársai. „Én csak jót tudok mondani. A segítségük nélkül sok mindenbe megbotlanék. Gyógyszert íratni sem kell elmenjek, mielőtt jönnek felhívnak, hogy mit kérek az üzletből, s azt hozzák” – egészíti ki mondandóját.

„Olyan időbe itt vannak örökké, általában reggel fél nyolckor. Az ők munkájuk még nehezebb, mert a csíki községekben közel vannak a házak egymáshoz, de itt milyen nagy távolságok vannak. Az csuda, hogy át tudják fogni. A meleg ebéddel is olyan korán itt vannak, még meg sem kell melegítsem. Nagy segítség ez mindenkinek. Olyan figyelmesek, még a gyógyszert is megveszik, mindenben segítenek, amiben kell. Ügyesek, türelmesek”- meséli a borospatakiVeronka néni.

Falugondnokság

A falugondnoki szolgálatok fenntartását és működtetését idén 44 000 lejjel támogatta a Hargita Megyei Tanács. Az Esély a közösségben maradáshoz elnevezésű nyertes pályázat által hozzávetőlegesen 300 személy részesül komplex segítségnyújtásban, amelynek célja, hogy hozzájáruljon az elszigetelt településeken, a központtól távol eső településrészeken élő közösségek életének elfogadhatóbbá tételéhez, az életminőség javításához. A célcsoport Farkaspallón, Székelypálfalván, Güdüctelepen, Tölgyeshez tartozó Hágótőn, Récefalván, Péntekpatakán, Gyergyóalfaluban és Gyergyóújfaluban élők, elsősorban idősek, sérültek, szociális szempontból hátrányos helyzetben élők, valamint az alapvető szociális szolgáltatásokhoz és közinformációkhoz nem jutó személyek, családok. A Caritas munkatársai a következőkben nyújtottak segítséget: kórházba, orvosi rendelőkbe való eljutás, bevásárlás, alap egészségügyi ellátás, gyógyszerek beszerzése, formanyomtatványok kitöltése, számlák kifizetése, háztartásbeli segítség.

A Hargita Megyei Tanácstól kapott támogatás lényeges, mert sok az olyan idős, aki gyenge anyagi helyzetben van, és a finanszírozásnak köszönhetően ezeket az időseket jobban el tudják látni, ugyanakkor a falugondnokság működésében is lényeges, mert a támogatás nélkül ennyi helyen nem tudna működni a szolgáltatás.