A segítő gyermekcipőben – sikeresen zajlott a Segítők X. Konferenciája

A tizedik alkalommal is nagy érdeklődés jellemezte a marosvásárhelyi Segítők Konferenciáját, melyre 2018. november 16-17. között került sor a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban. A konferencia témáiban idén a gyerek került középpontba.

A Segítők Baráti Köre egyesületének, illetve a konferencia szervezésének kezdeteiről Tatai Csilla, az egyesület vezetője mesélt. Elmondta, hogy a szervezők a témák kiválasztásánál minden évben figyelembe vették a szakemberek érdeklődési területeit, igyekeztek minden évben olyan témákat kiválasztani, amelyek feldolgozásával, körbejárásával egymást segíthetjük.

Úgy érzem, hogy valóban születtek együttműködések, barátságok a 12 év alatt. Megnéztük, hogy férfiként, nőként hogyan működik a segítő, mi segít nekünk, segítőknek, hálókat próbáltunk építeni, spiritualitás szempontjából is körüljártuk a témát. Játék és humor is volt, mely közelít az idei témánkhoz is. Idén igyekeztünk a gyermekek felé fordulni, és saját gyermekeinket megvizsgálni, a gyermekeket, akikkel dolgozunk, akik körülöttünk vannak. – közölte Tatai Csilla.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás ágazatának igazgatója egy képzeletbeli történeten keresztül próbálta elképzelni a mai gyerek sorsát, aki a rendszerváltás után született, akire sokan úgy tekintettek, hogy talán hős lesz, aki megváltja ezt a nehéz szociális helyzetben lévő világot. Mások úgy tekintettek rá, mint egy új valaki, akit az állam el kell tartson. Úgy kezdődött e gyermek élete, hogy nem tudta, milyen világba csöppen, szétnézett, s rá kellett jönnie, hogy kevesen fognak rá figyelni. Sokszor elhanyagolják és akár abuzálják ezt a gyermeket.  

Azt hiszem, ez a gyermekünk örökké gyermek lesz és gyermek is kell maradjon. Gyermek lesz és marad, mert azzal a tisztasággal, nyitottsággal, szeretettel a család többi tagjához kevesen tudnak fordulni, s ha nagyon felnőne, akkor a lényegét veszítené el. Azt mondják, hogy a kicsi gyermek mindig közelebb van a teremtőjéhez, közvetlen kapcsolat köti hozzá. Ez meg kell maradjon. Ez a gyermek elsősorban magyar nyelven ért, ezért kellenek ilyen magyar nyelvű konferenciák. Úgy tekintek ezekre a konferenciákra, mint egy születésnapi ünnepségre, ahol együtt vagyunk barátainkkal. A Caritas számára öröm és megtiszteltetés, hogy együtt gondozhatjuk gyermekünket, és minden alkalommal itt lehetünk. – zárta beszédét Ludescher László, aki emellett boldog születésnapot kívánt a Segítők Konferenciájának tizedik alkalommal való megszervezéséért.

A művészi pillanat keretében Kiss Bora színművésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja és Kovács Péter 6. osztályos tanuló, segítő anyuka gyereke gyerekversek előadásával készültek az egybegyűlteknek, ezután elkezdődött a kétnapos programú konferencia első előadása.

A konferencia keretében megtekinthető volt a Deus Providebit Ház aulájában kialakított fényképkiállítás, mely képek alkotója Tóth Orsolya szociálpedagógus.

További képek itt érhetők el.

(Márton Kinga Izabella)